poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Naleśnikowa pizza

     Kto lubi naleśniki i pizzę, będzie zachwycony. Połączenie tych dwóch potraw jest bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad czy podwieczorek. Zestawienie dodatków jest oczywiście dowolne i zależy od naszych upodobań.



Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 i 1/4 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta cukru
1/4 łyżeczka soli

Dowolne dodatki: szynka, kiełbasa, podsmażone pieczarki, surowa lub marynowana papryka, oliwki, itp.
przyprawa do pizzy
ser żółty lub parmezan
ketchup

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, dobrze zmiksować. Odstawić na ok. 20 minut. Wylać na gorącą patelnię trochę grubszą warstwę ciasta niż na zwykłe naleśniki i zaraz układać wcześniej pokrojone dodatki, tak, by lekko zatopiły się w cieście.. Posypać przyprawą do pizzy. Usmażyć z jednej strony, przewrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Wyłożyć na talerz, posypać żółtym serem (można złożyć na pół) i polać ketchupem.

     

9 komentarzy:

  1. Polane ketchupem zawsze będzie moim zdaniem smakować tylko ketchupem ;) Bez ketchupu pewnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ! Moje dzieci lubią takie zestawienie !

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie pizze :)
    szybko, prosto i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Extra pomysł i jedno i drugie wielbię;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla dzieciaków idealnie, ja zresztą też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja kuchnia to różności ale królują naleśniki a pizza to raczej jest kupowana ponieważ jeszcze nie zrobiłem takiej która by miała smak podobny z tej w pizzerni. Ale......widząc takie proste rozwiązanie zrobię sobie podobną - dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń