piątek, 26 kwietnia 2013

Sernik z bezą orzechową

     Aktualnie mój ulubiony -Sernik ze spodem i bezą z dodatkiem orzechów. Beza nie smakuje i nie wygląda jak beza, a jak delikatne biszkoptowe ciasto. Pięknie się prezentuje, nie pęka. Wizualnie podobny do  krajanki z masą. Idealna propozycja na komunijne przyjęcie lub na inne uroczystości. Przepis inspirowany, zmodyfikowany, recepturą Ewy Wachowicz patrz tutaj. Naprawdę pyszny sernik!



Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g mielonych orzechów
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C.

Masa serowa:
500 g białego mielonego sera z wiaderka (nie wiem czy to istotne, ale dałam ser firmy Zott- to nie reklama!)
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka lekko zaokrąglona budyniu śmietankowego w proszku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żóltka

Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko i śmietankę, bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.

Beza orzechowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 mielonych orzechów
1 bardzo płaska łyżka mąki pszennej

Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i mielone orzechy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.

Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

16 komentarzy:

  1. Ale extra wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej ;-) Chętnie bym spróbowała, bo jestem miłośniczką orzechów !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, a ta beza orzechowa na wierzchu najbardziej mnie kusi, choć zaiste nie wygląda jak beza :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bosko :) Zaintrygowałaś mnie tą bezą smakującą jak biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie orzechy dodać włoskie czy laskowe?

    OdpowiedzUsuń
  7. upiekę na te swięta bo wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. super ciasto, tylko dodałabym brzoskwinie i zmniejszyła odrobine ilosc cukru w bezie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można modyfikować dowolnie. Cukru w bezie raczej bym nie zmniejszała ponieważ może nie być wtedy odpowiednio trwała i wysoka i również dlatego, że masa serowa nie jest zbyt słodka i warstwa słodkiej bezy równoważy smak całości. Ale to wszystko kwestia gustu, można, a nawet trzeba próbować robić po swojemu :)

      Usuń
  9. czy ciasto koniecznie musi być ponownie pieczone? chce je wykorzystać w innym przepisie z masą budyniową która nie wymaga ponownego pieczenia, i teraz nie wiem czy jaki byłby w takiej sytuacji czas pieczenia samego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chcesz wykorzystać z tego przepisu samo ciasto ze spodu sernika? Jeśli tak, to ciasto nie musi być ponownie pieczone ale wydaje mi się (choć robiłam go już bardzo dawno i dokładnie nie pamiętam), że trzeba trochę przedłużyć czas pieczenia, ok. 5-10 minut aż wierzch będzie lekko brązowy.

      Usuń