Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g mielonych orzechów
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C.
Masa serowa:
500 g białego mielonego sera z wiaderka (nie wiem czy to istotne, ale dałam ser firmy Zott- to nie reklama!)
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka lekko zaokrąglona budyniu śmietankowego w proszku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żóltka
Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko i śmietankę, bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Beza orzechowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 mielonych orzechów
1 bardzo płaska łyżka mąki pszennej
Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i mielone orzechy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.
wspaniały!
OdpowiedzUsuńAle extra wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej ;-) Chętnie bym spróbowała, bo jestem miłośniczką orzechów !!!!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a ta beza orzechowa na wierzchu najbardziej mnie kusi, choć zaiste nie wygląda jak beza :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, oj zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko :) Zaintrygowałaś mnie tą bezą smakującą jak biszkopt :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńcudo:)
OdpowiedzUsuńJakie orzechy dodać włoskie czy laskowe?
OdpowiedzUsuńJa dałam włoskie ale mogą być również laskowe.
Usuńupiekę na te swięta bo wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńsuper ciasto, tylko dodałabym brzoskwinie i zmniejszyła odrobine ilosc cukru w bezie.
OdpowiedzUsuńOczywiście można modyfikować dowolnie. Cukru w bezie raczej bym nie zmniejszała ponieważ może nie być wtedy odpowiednio trwała i wysoka i również dlatego, że masa serowa nie jest zbyt słodka i warstwa słodkiej bezy równoważy smak całości. Ale to wszystko kwestia gustu, można, a nawet trzeba próbować robić po swojemu :)
Usuńczy ciasto koniecznie musi być ponownie pieczone? chce je wykorzystać w innym przepisie z masą budyniową która nie wymaga ponownego pieczenia, i teraz nie wiem czy jaki byłby w takiej sytuacji czas pieczenia samego ciasta?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że chcesz wykorzystać z tego przepisu samo ciasto ze spodu sernika? Jeśli tak, to ciasto nie musi być ponownie pieczone ale wydaje mi się (choć robiłam go już bardzo dawno i dokładnie nie pamiętam), że trzeba trochę przedłużyć czas pieczenia, ok. 5-10 minut aż wierzch będzie lekko brązowy.
Usuń