piątek, 26 kwietnia 2013

Sernik z bezą orzechową

     Aktualnie mój ulubiony -Sernik ze spodem i bezą z dodatkiem orzechów. Beza nie smakuje i nie wygląda jak beza, a jak delikatne biszkoptowe ciasto. Pięknie się prezentuje, nie pęka. Wizualnie podobny do  krajanki z masą. Idealna propozycja na komunijne przyjęcie lub na inne uroczystości. Przepis inspirowany, zmodyfikowany, recepturą Ewy Wachowicz patrz tutaj. Naprawdę pyszny sernik!



Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g mielonych orzechów
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C.

Masa serowa:
500 g białego mielonego sera z wiaderka (nie wiem czy to istotne, ale dałam ser firmy Zott- to nie reklama!)
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka lekko zaokrąglona budyniu śmietankowego w proszku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żóltka

Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko i śmietankę, bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.

Beza orzechowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 mielonych orzechów
1 bardzo płaska łyżka mąki pszennej

Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i mielone orzechy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.

Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

16 komentarzy:

  1. Ale extra wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej ;-) Chętnie bym spróbowała, bo jestem miłośniczką orzechów !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, a ta beza orzechowa na wierzchu najbardziej mnie kusi, choć zaiste nie wygląda jak beza :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bosko :) Zaintrygowałaś mnie tą bezą smakującą jak biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie orzechy dodać włoskie czy laskowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam włoskie ale mogą być również laskowe.

      Usuń
  7. upiekę na te swięta bo wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. super ciasto, tylko dodałabym brzoskwinie i zmniejszyła odrobine ilosc cukru w bezie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można modyfikować dowolnie. Cukru w bezie raczej bym nie zmniejszała ponieważ może nie być wtedy odpowiednio trwała i wysoka i również dlatego, że masa serowa nie jest zbyt słodka i warstwa słodkiej bezy równoważy smak całości. Ale to wszystko kwestia gustu, można, a nawet trzeba próbować robić po swojemu :)

      Usuń
  9. czy ciasto koniecznie musi być ponownie pieczone? chce je wykorzystać w innym przepisie z masą budyniową która nie wymaga ponownego pieczenia, i teraz nie wiem czy jaki byłby w takiej sytuacji czas pieczenia samego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chcesz wykorzystać z tego przepisu samo ciasto ze spodu sernika? Jeśli tak, to ciasto nie musi być ponownie pieczone ale wydaje mi się (choć robiłam go już bardzo dawno i dokładnie nie pamiętam), że trzeba trochę przedłużyć czas pieczenia, ok. 5-10 minut aż wierzch będzie lekko brązowy.

      Usuń