Bardzo prosty, niezawodny i szybki sposób na pyszne rogaliki z nadzieniem nutellowym. Jest to stary i pewnie większości znany przepis na rogaliki z ciasta "topionego", ale czasem wystarczy drobny szczegół różniący dwie receptury i wychodzi zupełnie coś innego. Porównajcie ze swoim przepisem i spróbujcie mojego :) Rogaliki idealne do zabrania w drogę na zbliżające się majówki.
25 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
300 g mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 jajko
125 g masła lub margaryny
domowa nutella, patrz tu
cukier do posypania
Drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką na płynną masę. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mąkę i rozpuszczone (ostudzone) masło lub margarynę. Krótko wyrobić ręką. Ciasto zbite w kulę wrzucić do zimnej wody na ok. 20 minut lub do czasu wypłynięcia ciasta na powierzchnię wody. Wyjąć z wody, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę, posypać obficie po wierzchu mąką i przy pomocy wałka uformować koło. Podzielić, jak pizzę, na 8 trójkątów. Przy końcu szerszego brzegu kłaść nutellę lub powidła i zawinąć w rulon, po czym lekko zagiąć końce, tworząc kształt rogali. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować wodą i posypać cukrem. Piec do zrumienienia ciasta ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Są naprawdę śliczne!
OdpowiedzUsuńO tak idealne na majówkę :-)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki to dla mnie smak dzieciństwa. :)
OdpowiedzUsuńWspaniale,czy zwykly jogurt moze zastapic kwasna smietane,nie mam dostepu do niczego innego.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
UsuńJak ładnie wyszły! Przepis ląduje na listę do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Wyszły śliczne :) Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNo dobrze, namówiłaś mnie, tym bardziej że dawno nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają! bardzo lubię takie rogaliczki, świetnie pasują do kawki lub herbatki :)
OdpowiedzUsuńNigdy o takim przepisie nie słyszałam :) Ale w związku z tym, że drożdżowe ciasto kocham, to na pewno o tym przepisie nie zapomnę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen przepis jest znany w naszej rodzinie od wielu lat. Wkładanie do wody ma chyba na celu zapobiegnięcie obsychaniu ciasta.
UsuńPiękne rogaliki :)) sama takie robię i wiem, że są mega pyszne! tym co jeszcze nie robili, polecam wypróbowanie przepisu :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Cudne te rogaliki! Fajny przepis bo wygląda bardzo prosto :) Pozdrawiam! P.S. Daktyle w czekoladzie to ostatnio moje ulubione słodycze! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam je już kilka razy,po prostu są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńoj...moja teściowa robi podobne, zawsze zajadam się nimi bez opamiętania!!!
OdpowiedzUsuń