środa, 24 kwietnia 2013

Rogaliki z wody

     Bardzo prosty, niezawodny i szybki  sposób na pyszne rogaliki z nadzieniem nutellowym. Jest to stary i pewnie większości znany przepis na rogaliki z ciasta "topionego", ale czasem wystarczy drobny szczegół różniący dwie receptury i wychodzi zupełnie coś innego. Porównajcie ze swoim przepisem i spróbujcie mojego :) Rogaliki idealne do zabrania w drogę na zbliżające się majówki.



Przepis na 16 sztuk:
25 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
300 g mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 jajko
125 g masła lub margaryny

domowa nutella, patrz tu
cukier do posypania

Drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką na płynną masę. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mąkę i rozpuszczone (ostudzone) masło lub margarynę. Krótko wyrobić ręką. Ciasto zbite w kulę wrzucić do zimnej wody na ok. 20 minut lub do czasu wypłynięcia ciasta na powierzchnię wody. Wyjąć z wody, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę, posypać obficie po wierzchu mąką i przy pomocy wałka uformować koło. Podzielić, jak pizzę, na 8 trójkątów. Przy końcu szerszego brzegu kłaść nutellę lub powidła i zawinąć w rulon, po czym lekko zagiąć końce, tworząc kształt rogali. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować wodą i posypać cukrem. Piec do zrumienienia ciasta ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


17 komentarzy:

  1. O tak idealne na majówkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rogaliki to dla mnie smak dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale,czy zwykly jogurt moze zastapic kwasna smietane,nie mam dostepu do niczego innego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie wyszły! Przepis ląduje na listę do wypróbowania.
    Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły śliczne :) Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No dobrze, namówiłaś mnie, tym bardziej że dawno nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyglądają! bardzo lubię takie rogaliczki, świetnie pasują do kawki lub herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy o takim przepisie nie słyszałam :) Ale w związku z tym, że drożdżowe ciasto kocham, to na pewno o tym przepisie nie zapomnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten przepis jest znany w naszej rodzinie od wielu lat. Wkładanie do wody ma chyba na celu zapobiegnięcie obsychaniu ciasta.

      Usuń
  9. Piękne rogaliki :)) sama takie robię i wiem, że są mega pyszne! tym co jeszcze nie robili, polecam wypróbowanie przepisu :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne te rogaliki! Fajny przepis bo wygląda bardzo prosto :) Pozdrawiam! P.S. Daktyle w czekoladzie to ostatnio moje ulubione słodycze! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam je już kilka razy,po prostu są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  12. oj...moja teściowa robi podobne, zawsze zajadam się nimi bez opamiętania!!!

    OdpowiedzUsuń