wtorek, 16 kwietnia 2013

Wafle z marschmallows

     Wafle z bardzo grubą warstwą czekoladowej masy z mlekiem w proszku. Do środka dodana jest duża ilość preparowanego ryżu i pianek marschmallows.

2 szklanki mleka w proszku
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
3 czubate łyżki czekolady w proszku
1/2 szklanki wody
1/2 paczki pianek marshmallows
ok.40-50 g ryżu preparowanego

2 wafle

Wodę, masło lub margarynę i cukier umieścić w rondelku, zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Zostawić do lekkiego ostudzenia. Wsypać czekoladę w proszku, wymieszać. Wsypać mleko w proszku, wymieszać łyżką i zblenderować na gładką masę. Do prawie zimnej masy dodać ryż preparowany, wymieszać. Pianki marshmallows pokroić na ok. 8 części każdą, dodać do masy z ryżem, krótko wymieszać. Wszystko wyłożyć na wafel, wyrównać, przykryć drugim waflem, przyłożyć deską i obciążyć np. garnkiem z wodą.
Gdyby okazało się, że masa jest za gęsta lub się rozwarstwia, wtedy trzeba dodać 1- 2 łyżki przegotowanej wody. Gdyby zaś masa była za rzadka, dodajemy 1-2 łyżki mleka w proszku (zazwyczaj, żeby osiągnąć gładką masę, trzeba użyć blendera).

3 komentarze: