środa, 29 maja 2013

Ciastka kawowe

     Ciastka o smaku i wyglądzie ziaren kawy.  Bardzo kruche, idealne do porannej kawy .




150 g maki
100 g masła
70g cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej lub kawy Inki rozpuszczona w 1 łyżeczce gorącej wody
1 żółtko

Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować je na lekko podsypanej mąką desce na grubość ok. 3 mm. Małym kieliszkiem maczanym w razie potrzeby w mące wykrawać kółka, Lekko rozciągnąć je z dwóch stron, tworząc owalny kształt. Bokiem małej łyżeczki odcisnąć na środku wcięcie. Piec ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 









15 komentarzy:

  1. świetne!, b. mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają:) bardzo ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne muszą być takie maslano-kawowe, jako pożeracz wszelkich ciasteczek podkradam przepis do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowe... mniam:) Muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! lubimy takie chrupadełka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo pomysłowo i efektownie

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne! Bardzo mi się spodobał ten kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super kształt ciastek! ; - )
    Od razu wiadomo, że kawowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakbym znalazła w domu masło, już bym robiła;) Mąż uwielbia kawę;) Ale zrobię mu na niedzielę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak- znalazłam masło;) Pieką się;)

      Usuń
  10. hehe, jakie słitaśne, fajnie wyszły, przepis jak dla mnie, blog również, bo ja ciastowa nie jestem, a tu takie smakowitości proponujesz i to łatwe w przygotowaniu;)
    Zostaję. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. a jaka mąka pszenna czy ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pszenna. Zawsze gdy piszę samo słowo mąka to tylko pszenna, gdy chodzi o inną to dopisuję. Ale może rzeczywiście dla jasności do każdej będę pisała jaka jest potrzebna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam kawę, na pewno wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń