czwartek, 2 maja 2013

Cytrynowiec

     Delikatne, bardzo dobre, lekkie, cytrynowe ciasto z niezwykłą, piankową masą. Dobrze się kroi i ładnie się prezentuje, tak więc podaję go jako propozycję na komunijne przyjęcie lub na inne uroczystości. Przepis znaleziony tutaj, trochę zmieniony, bez użycia herbatników, a za to z bardzo delikatnym biszkoptem.


Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 bardzo płaska łyżka proszku do pieczenia (w oryginale jest 1 łyżeczka)

Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180°C. Ja piekłam w dużej, prostokątnej formie 32x 21cm, ale można też upiec w dużej tortownicy (wtedy można zmniejszyć do 1 łyżeczki ilość proszku do pieczenia). Przekroić wzdłuż na dwie części.

Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Do wody dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać.  

Krem cytrynowy:
2 szklanki wody
2 cytryny
6 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
300 g masła lub margaryny

Cytryny sparzyć wrzątkiem, z jednej z nich zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, z obu wycisnąć sok. 1 szklankę wody zagotować z cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Gdy płyn zacznie wrzeć, zdjąć z palnika i wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. W reszcie wody mieszać proszek budyniowy, wlać do rozpuszczonej galaretki i ugotować budyń. Ostudzić. Do całkowicie wystudzonego budyniu dodać miękkie masło lub margarynę, dobrze zmiksować.

Krem śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
ewentualnie 1 płaska łyżka żelatyny

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, krótko wymieszać. Jeśli chcecie uzyskać sztywną wierzchnią warstwę, trzeba dodać do śmietanki rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę.

Ponadto:
1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
   
Sposób składania ciasta:
Połowę biszkoptu nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć całą masę cytrynową, wyrównać. Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć ubitą śmietanką kremówką, posypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.













Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - zagłosuj na moje zdjęcie!

18 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten cytrynowiec:) Musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie i pysznie się prezentuje. bardzo lubię smak cytrynowy w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jak Ci się udało tak idealnie ukroić, fantastycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój cytrynowiec, to po prostu mistrzostwo sztuki kulinarnej. Wygląda cudownie! i piękne zdjęcia :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam cytrynowca ... wygląda mega smecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram się już za niego i zabieram, ale Twój jest cudny i chyba go wypróbuję, tym bardzie, że jeszcze nie jadłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, musi być mega orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, orzeźwiające ciasto :)
    P.S Nie mogę wyjść z podziwu nad tym, jak idealnie ukrojony jest ten kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  9. faktycznie musi sie dobrze kroić, bo idealnie wygląda ten kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo zachęcające ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No proszsz, a ja szukałam czegoś cytrynowego do czekoladowego biszkoptu, chyba wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda... i te idealne warstwy.
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię cytrynowe wypieki! Są takie ... orzeźwiające ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie:) a cytrynowe kremy są jednymi z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda to ciasto:) będę musiała kiedyś takie upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne ciasto,a cytrynowe bardzo lubię więc to dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciacho! Ta piankowa, cytrynowa masa kusi!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto super , wielki szacun za prace , fotki za bloga

    OdpowiedzUsuń