Bardzo dobre ciasto, jedno z tych, które śmiało można robić na różnego rodzaju uroczystości i być pewnym uznania gości. Kakaowy biszkopt chowający w środku orzechowy blat ciasta, przekładany kremem z żółtkowego budyniu oraz warstwą kajmaku. Wszystko zwieńczone posypanymi mielonymi orzechami. Po prostu poezja! Dzięki odpowiedniemu nasączeniu ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne. Do tego przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz. Przepis (nie sądziłam, że kiedyś sięgnę do tego źródła) z książki s. Anastazji, po moich małych modyfikacjach.
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyzki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do formy 32x 21 cm. Piec 35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Ciasto orzechowe:
5 białek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
200 g mielonych orzechów włoskich
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wsypać mielone orzechy, wymieszać łyżką. Piec ok. 40- 45 minut w 180°C.
Masa żółtkowa:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 torebki budyniu w proszku o smaku śmietankowym
300 g masła lub margaryny
Żółtka zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym. Mleko zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, wlać masę żółtkową cały czas mieszając. Ponownie wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Zimną masę budyniową stopniowo, powoli, dodawać do miękkiego masła cały czas miksując.
Dodatkowo:
1 mała puszka gotowego kajmaku (ok. 400 g)
ok. 50-100 g orzechów mielonych do posypania na wierzchu ciasta
Poncz:
300 ml zimnej przegotowanej wody
1 czubata łyżka cukru
Cukier rozpuścić w wodzie. Podzielić na 3 części (najlepiej w 3 szklankach). Stopniowo, składając ciasto nasączać ciasto, każdy blat ok. 100 ml ponczu. Można dodać, jeśli ktoś lubi, odrobinę alkoholu.
Przełożenie ciasta:
Spód ciasta kakaowego nasączyć ok.100 ml ponczu, wyłożyć ok. 3/4 masy budyniowej żółtkowej, przyłożyć ciastem orzechowym, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kajmakową, przyłożyć drugą częścią biszkoptu kakaowego, nasączyć ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy żółtkowej budyniowej, posypać mielonymi orzechami włoskimi.
I właśnie to będzie mój urodzinowy prezent dla brata :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że się ucieszy. Wszystkiego najlepszego!
UsuńCiasto cytrynowiec bardzo smaczne,lekkie, orzeźwiające rozpływa się w buzi.Siostra Eli
Usuńu mnie w domu robi się trochę inną wersję snickers'a, ale takiej również spróbowałabym z przyjemnością :) prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam taka wersję pierwszy raz.
Usuńooo odkryłam jedną rzecz!
OdpowiedzUsuńJeszcze przed chwilą nie chciało mi się śniadania, zastanawiałam się co zrobić aby zjeść na siłę. Napatrzyłam się na Twojego Snikersa i w brzuszku zaburczała :D
Cieszę się że pomogłam :)
UsuńMniam, pychota!!!!! Uwielbiam snickersa, zrobiłaś mi ogromna ochotę na to ciasto!!!
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Ślinka cieknie na widok tej delicji :D
OdpowiedzUsuńAle zdjecie zrobilas,nie da sie nie powiedziec,,cudo '' pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto,rzeczywiście jest b. smaczne i niezwykle efektowne:)Pozdrowienia z Kuchni Marlenity
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze :) Do tego ciasta na pewno powrócę jeszcze nie jeden raz!
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie i zapewne tak też smakuje!
OdpowiedzUsuńciasto snickers to dla mojego męża , on uwielbia batoniki więc i ciachem na pewno by się zajadał. Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci idealny :))) Bardzo go lubię, jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńO rany ale snikers, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńJakiego kakao użyć? Cukier kryształ czy drobniejszy do wypieków? Jak przygotować formę przed pieczeniem? Budyn ma być na 0,5l mleka z cukrem czy bez? Orzeszki mogą być ze skórką? Musi być miazga orzechowa czy można je bardzo drobno posiekać?
OdpowiedzUsuńMniamm to ciasto musi być pyszne i z moimi ulubionymi orzeszkami. Podane wymiary formy są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Ile alkoholu dodać do ponczu i jakiego?
OdpowiedzUsuńWymiary formy są mierzone po spodzie.
Usuńw moim przepisie na poncz nie ma alkoholu ale jeśli wolisz dodać to może być po prostu wódka lub rum.
Jak przygotować formę przed pieczeniem? Ile tej wódki dodać do ponczu? Jakiego kakao użyć ciemne, gorzkie? Cukier krysztal? Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika czy może w nim ostygnąć? Orzeszki mogą być ze skórką z paczki? Budyń ma być na 0,5l mleka bez cukru?
OdpowiedzUsuńFormę wyłożyłam tylko papierem do pieczenia. Nie dodawałam alkoholu. Kakao oczywiście gorzkie, ciemne. Cukier kryształ. Ciasto można ostudzić w formie lub wyjąć z papierem do pieczenia i odstawić obok do ostygnięcia. Orzeszki mogą być z paczki, dawałam zmielone ze skórką. Budyń dałam na 0,5 l bez cukru.
UsuńCzy orzechy można brdzo drobno utłuc np. Tłuczkiem jeśli nie mam możliwości zmielenia? Masa kajmakowa krówkowa? Czy tą masę wcześniej podgrzać żeby lepiej się rozprowadziła czy nie ma takiej potrzeby?
OdpowiedzUsuńOrzechy można utłuc. Masa której użyłam była kajmakowa krówkowa, nie trzeba jej podgrzewać.
UsuńCiasto wygląda pysznie... Biszkopt kakaowy już zrobiłam, jutro reszta, ale mam dylemat - do masy żółtkowej dodać 0,5 szklanki mleka czy 0,5 litra mleka (w przepisie jest 0,5 szklanki a w komentarzu 0,5 litra)??
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać 0,5 szklanki mleka, tak jak w przepisie.
UsuńW komentarzu napisałam jaki dałam budyń, czyli dałam taki, do którego robiąc normalny budyń daje się 0,5 l mleka. Są przecież teraz i budynie tzw. "rodzinne" na większą porcję :)
Dziękuję za pomoc! Ciasto już nie tylko "wygląda", ale smakuje pysznie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuńupiekłam na Święta polecam..palce lizać.:)
OdpowiedzUsuń