piątek, 10 maja 2013

Snikers

     Bardzo dobre ciasto, jedno z tych, które śmiało można robić na różnego rodzaju uroczystości i być pewnym uznania gości. Kakaowy biszkopt chowający w środku orzechowy blat ciasta, przekładany kremem z żółtkowego budyniu oraz warstwą kajmaku. Wszystko zwieńczone posypanymi mielonymi orzechami. Po prostu poezja! Dzięki odpowiedniemu nasączeniu ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne. Do tego przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz. Przepis (nie sądziłam, że kiedyś sięgnę do tego źródła) z książki s. Anastazji, po moich małych modyfikacjach.


 Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyzki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do formy 32x 21 cm. Piec 35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Ciasto orzechowe:
5 białek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
200 g mielonych orzechów włoskich

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wsypać mielone orzechy, wymieszać łyżką. Piec ok. 40- 45 minut w 180°C.

Masa żółtkowa:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 torebki budyniu w proszku o smaku śmietankowym
300 g masła lub margaryny

Żółtka zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym. Mleko zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, wlać masę żółtkową cały czas mieszając. Ponownie wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Zimną masę budyniową stopniowo, powoli, dodawać do miękkiego masła cały czas miksując.

Dodatkowo:
1 mała puszka gotowego kajmaku (ok. 400 g)
ok. 50-100 g orzechów mielonych do posypania na wierzchu ciasta

Poncz:
300 ml zimnej przegotowanej wody
1 czubata łyżka cukru

Cukier rozpuścić w wodzie. Podzielić na 3 części (najlepiej w 3 szklankach). Stopniowo, składając ciasto nasączać ciasto, każdy blat ok. 100 ml ponczu. Można dodać, jeśli ktoś lubi, odrobinę alkoholu.
 
Przełożenie ciasta:
Spód ciasta kakaowego nasączyć ok.100 ml ponczu, wyłożyć ok. 3/4 masy budyniowej żółtkowej, przyłożyć ciastem orzechowym, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kajmakową, przyłożyć drugą częścią biszkoptu kakaowego, nasączyć ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy żółtkowej budyniowej, posypać mielonymi orzechami włoskimi.
  

29 komentarzy:

  1. I właśnie to będzie mój urodzinowy prezent dla brata :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się ucieszy. Wszystkiego najlepszego!

      Usuń
    2. Ciasto cytrynowiec bardzo smaczne,lekkie, orzeźwiające rozpływa się w buzi.Siostra Eli

      Usuń
  2. u mnie w domu robi się trochę inną wersję snickers'a, ale takiej również spróbowałabym z przyjemnością :) prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo odkryłam jedną rzecz!

    Jeszcze przed chwilą nie chciało mi się śniadania, zastanawiałam się co zrobić aby zjeść na siłę. Napatrzyłam się na Twojego Snikersa i w brzuszku zaburczała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pychota!!!!! Uwielbiam snickersa, zrobiłaś mi ogromna ochotę na to ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś pysznego! Ślinka cieknie na widok tej delicji :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zdjecie zrobilas,nie da sie nie powiedziec,,cudo '' pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie! to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciasto,rzeczywiście jest b. smaczne i niezwykle efektowne:)Pozdrowienia z Kuchni Marlenity

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :) Do tego ciasta na pewno powrócę jeszcze nie jeden raz!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda idealnie i zapewne tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto snickers to dla mojego męża , on uwielbia batoniki więc i ciachem na pewno by się zajadał. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszedł Ci idealny :))) Bardzo go lubię, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany ale snikers, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiego kakao użyć? Cukier kryształ czy drobniejszy do wypieków? Jak przygotować formę przed pieczeniem? Budyn ma być na 0,5l mleka z cukrem czy bez? Orzeszki mogą być ze skórką? Musi być miazga orzechowa czy można je bardzo drobno posiekać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniamm to ciasto musi być pyszne i z moimi ulubionymi orzeszkami. Podane wymiary formy są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Ile alkoholu dodać do ponczu i jakiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary formy są mierzone po spodzie.
      w moim przepisie na poncz nie ma alkoholu ale jeśli wolisz dodać to może być po prostu wódka lub rum.

      Usuń
  16. Jak przygotować formę przed pieczeniem? Ile tej wódki dodać do ponczu? Jakiego kakao użyć ciemne, gorzkie? Cukier krysztal? Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika czy może w nim ostygnąć? Orzeszki mogą być ze skórką z paczki? Budyń ma być na 0,5l mleka bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formę wyłożyłam tylko papierem do pieczenia. Nie dodawałam alkoholu. Kakao oczywiście gorzkie, ciemne. Cukier kryształ. Ciasto można ostudzić w formie lub wyjąć z papierem do pieczenia i odstawić obok do ostygnięcia. Orzeszki mogą być z paczki, dawałam zmielone ze skórką. Budyń dałam na 0,5 l bez cukru.

      Usuń
  17. Czy orzechy można brdzo drobno utłuc np. Tłuczkiem jeśli nie mam możliwości zmielenia? Masa kajmakowa krówkowa? Czy tą masę wcześniej podgrzać żeby lepiej się rozprowadziła czy nie ma takiej potrzeby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy można utłuc. Masa której użyłam była kajmakowa krówkowa, nie trzeba jej podgrzewać.

      Usuń
  18. Ciasto wygląda pysznie... Biszkopt kakaowy już zrobiłam, jutro reszta, ale mam dylemat - do masy żółtkowej dodać 0,5 szklanki mleka czy 0,5 litra mleka (w przepisie jest 0,5 szklanki a w komentarzu 0,5 litra)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać 0,5 szklanki mleka, tak jak w przepisie.
      W komentarzu napisałam jaki dałam budyń, czyli dałam taki, do którego robiąc normalny budyń daje się 0,5 l mleka. Są przecież teraz i budynie tzw. "rodzinne" na większą porcję :)

      Usuń
  19. Dziękuję za pomoc! Ciasto już nie tylko "wygląda", ale smakuje pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. upiekłam na Święta polecam..palce lizać.:)

    OdpowiedzUsuń