Lubię ciasteczka owsiane ale nie przepadam za owsianką. Znaleziony tutaj przepis wyglądał tak apetycznie, że postanowiłam go wypróbować. Odchudziłam ją trochę rezygnując z masła i czekolady. Wpadłam, stałam się fanką pieczonej owsianki. Dodatek owoców i orzechów idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Zapiekanka jest sycąca, daje długie uczucie najedzenia.
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 zaokrąglone łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
150 g czereśni
15 sztuk truskawek
1 banan
ewentualnie: mleko skondensowane niesłodzone do polania upieczonej owsianki
Płatki owsiane wymieszać z cukrem, solą, orzechami i cynamonem. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Czereśnie wypestkować, truskawki przekroić na połowę, banana pokroić na plasterki. Przygotowane owoce (mogą być też inne: wiśnie, maliny ale radzę nie rezygnować z banana) wyłożyć na mieszankę owsianą. Jajko ubić do białości (ok. 3 minuty), wlać mleko, krótko wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na owoce. Piec ok. 40 minut w 180°C. Upieczoną owsiankę można polać skondensowanym niesłodzonym mlekiem.
Taka owsianka jest przepyszna :) Muszę koniecznie zrobić ją w wersji czereśniowej tego lata, bo jeszcze mi się nie zdarzyło!
OdpowiedzUsuńWspaniale się zapiekła, niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńZimą można ją zrobić po prostu z samymi jabłkami.
Mało pracy, duża porcja pysznego śniadania.
Pozdrawiam
pysznie wyglądA:)
OdpowiedzUsuńowsianka *-* mam bzika na jej punkcie <3
OdpowiedzUsuńtakie bogate w owoce (i to jeszcze takie owoce!) lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńale miałaś pyszne śniadanie,palce lizać
OdpowiedzUsuńSuper owocowa porcja owsiankowa. Dziękuję za dołączenie do akcji
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)))
OdpowiedzUsuńmniam!:) zawsze to sposób na śniadanie inaczej:)
OdpowiedzUsuń