Uwielbiam jeść jagody z cukrem i słodką śmietanką ( 12% ) w związku z tym spróbowałam zrobić ciasto ( bez pieczenia ) które w smaku przypominałyby mi ten pyszny deser. Z efektu byłam bardzo zadowolona :)
paczka podłużnych biszkoptów ( można też upiec cienki biszkopt )
1 puszka (ok. 500 ml ) mleka zagęszczonego słodzonego
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 i 1/2 - 2 szklanki jagód
2 opakowania żelatyny deserowej ( nie reklamuję ale polecam, jest lepsza niż tradycyjna żelatyna, nie robią się grudki)
Na dno formy o wymiarach 25 x 21 cm lub do tortownicy 24 - 26 cm wyłożyć biszkopty.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam deserową chociaż nic z tego nie mam, ale odkryłam ją niedawno i jestem nią zachwycona gdyż nie ma możliwości by po jej dodaniu zrobiły się grudki). Mleko zagęszczone słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone wymieszać ze sobą, wlewać przygotowaną żelatynę cały czas przy tym miksując. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Odstawić na 2- 3 minuty aż zacznie lekko gęstnieć. Pierwsze łyżki kremu nakładać ostrożnie na środki biszkoptów by je lekko obciążyć i żeby nie wypłynęły na wierzch. Odstawić na chwilę do lodówki, powoli wyłożyć resztę kremu. Odstawić do schłodzenia.
świetnie wygląda:) ciekawi mnie jak smakuje ta śmietana bez śmietanki:D:D
OdpowiedzUsuńTa pianka wygląda, jak taka leciutka chmurka, pycha!
OdpowiedzUsuńOjej, wygląda słodziutko:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Taka chmurka z zagęszczonego mleka musi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda. Jeszcze nie odkryłam takiej żelatyny, koniecznie muszę poszperać w sklepie:)
OdpowiedzUsuńŻelatyna deserowa wyprodukowana jest przez pewnego doktora ;)
UsuńAle fajne ciasto, już widzę je też z innymi owocami, a ta żelatyna do poszukania bo nie zwróciłam na nią uwagi:)
OdpowiedzUsuńsmakowita ta pianka :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńlato jagodami pachnące :) oj pysznie to wygląda !
OdpowiedzUsuńjak pianka :) wygląda tak delikatnie
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, a pomysł świetny :))
OdpowiedzUsuńjaki kolor <3
OdpowiedzUsuńps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!
Pysznie! Jagody jak przebijają, jestem bardzo ciekawa tego ciasta, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńoo.. bardzo fajnie pomyślałaś! Wygląda na fajny, zimny deser:)
OdpowiedzUsuń