piątek, 26 lipca 2013

Ciasto migdałowe z porzeczkami

     Pierwszy raz zdecydowałam się upiec ciasto z porzeczkami. W zestawieniu z ciastem i bezą i z dodatkiem migdałów bardzo dobrze się komponują. Inspirowałam się przepisem na Ciasto malinowo- jeżynowe z migdałową bezą zamieszczonym w dodatku specjalnym do Claudii sprzed kilku lat.


Ciasto:
3 jajka
80 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
90 g mąki
50 g mielonych migdałów

5-6 łyżek soku z wiśni lub z malin
1 i 1/2 szklanki mieszanych porzeczek czarnych i czerwonych

Białka z proszkiem do pieczenia i z cukrem ubić na sztywna pianę. Żółtka krótko zmiksować z cukrem waniliowym, dodać do ubitej piany z białek, wymieszać łyżką. dodać mąkę i mielone migdały, krótko zmiksować. Przełożyć do blaszki o wymiarach  lub do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć, ostudzić. Posmarować sokiem z wiśni lub malin. Równomiernie rozłożyć porzeczki. 

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru

ok. 30 g płatków migdałowych
cukier puder do posypania gotowego ciasta

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę. Równomiernie i delikatnie rozłożyć na owocach. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.   


22 komentarze:

  1. Super wygląda :)) Ja też nigdy z porzeczkami czerwonymi nic nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda Twoje ciasto. I na pewno nieziemsko smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. porzeczki w cieście sprawdzają się cuuudownie!
    A jak pięknie ci ciacho wyszło, mnie się nigdy tak warstwy fajnie nie rysują.. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. słodka beza i kwaskowate porzeczki- połączenie idealne: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne smaki i do tego te migdały! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda! ja bardzo lubię porzeczki w cieście, więc na pewno zasmakowałoby mi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. porzeczek w tym roku mi pod dostatkiem, a to ciasto kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ciasto i talerzyk pasujący ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam Cię, ale muszę uciekać z tego bloga jak najdalej!! Zbyt dużo kuszących mnie smakołyków... :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim za bardzo miłe komentarze, zapraszam do mnie częściej bo mam w zanadrzu parę gotowych nowych przepisów, a dzisiejszy wypiek dla jutrzejszych gości nie wiem czy ich doczeka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ułaa ale kusisz ;) ja tu się chcę trochę odchudzić, żeby się w strój kąpielowy wbić, a Ty tu takie ciacha! Aż mam ochotę sobie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto rewelacyjne,o talerzyku nie wspominam,,,,

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastycznie wygląda! Mam jeszcze porzeczki, więc zapisuję przepis!!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda fantastycznie, a ta migdałowa posypka...aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo kusząca propozycja, zapiszę sobie, żeby mi nie umknęło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zabieram przepis, na pewno wypróbuję;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń