1/2 szklanki mleka
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli
250 g mąki
Do ciepłego mleka (nie gorącego) wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mleko, cukier, jajka, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, stopniowo dodawać do ciasta, cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na prostokąt ( u mnie 36x25 cm).
Nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
mały słoik wiśni lub świeże wiśnie (wtedy można dać więcej cukru)
Świeże wiśnie wydrylować, odsączyć z soku. Jeśli bierzemy ze słoika również należy odsączyć z nadmiaru soku. Rozwałkowany prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć równomiernie wiśnie. Zawinąć w roladę. Pokroić na kawałki o długości o. 5 cm. Ułożyć pionowo w tortownicy o średnicy 25 cm (może być większa). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
Wyrośnięte ciasto polać roztopionym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 50 minut w 180°C.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, wspaniałe! I te wiśnie tak pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, puszyste i smakowite :)
OdpowiedzUsuńPychotka:-) Wisieńki i kakao - mniam!:-)
OdpowiedzUsuńno,no,no-takie roladki to ja bym mogła i na śniadanie i na obiad i na kolację!
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszły :)
Szczególnie składnik kakao przypadł nam do gustu!:)
OdpowiedzUsuńznakomite połączenie ;) nic tylko wcinać ;)
OdpowiedzUsuńrewelacja, ja chętnie wykorzystam te przepis, mogę?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Napisz jak Ci smakowało, mnie smakuje najbardziej na drugi dzień.
Usuń