poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciasto ucierane z morelami

     Najprostsze ciasto ucierane z owocami- pyszne, puszyste, lekko wilgotne, z morelami. Równie dobrze będzie smakowało z dowolnymi owocami: wiśniami, jagodami, czereśniami czy śliwkami. Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji na prostokątnej blaszce :)

















180g mąki
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny (1/2 kostki 250g)
120 g cukru
2 jajka

ok.11 sztuk moreli (mogą być wiśnie, czereśnie, jagody czy śliwki)
cukier puder do posypania gotowego ciasta

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka i mąkę, zmiksować. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Układać na cieście jedna obok drugiej. Piec ok. 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, pysznie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  2. oohh.. boskości nam tutaj dajesz, mam ślinoootok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe sezonowe ciacho! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj właśnie mam zamiar kawkę sobie zrobić i poprosiłabym o kawałek, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła! smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda z tymi morelowymi słoneczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyno jak ty to robisz, że cokolwiek upieczesz wygląda, tak jak wygląda, a smakuje pewnie równie dobrze. Przeglądam twój blog z zapartym oddechem. Może w końcu odważę się i coś upiekę...Mam swoje ulubione przepisy,ale chyba podejmę się tego trudnego wyzwania i upiekę coś z twoich propozycji:)Pozdrawiam i gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Serce rośnie czytając Twój komentarz :) Zachęcam do wypróbowania moich przepisów. W razie jakichś wątpliwości proszę pytać a ja spróbuję pomóc :)

      Usuń
  8. Robiłam w weekend podobne babeczki! Wyszły pyszne ;) Twoje ciasto wygląda wspaniale! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  9. mniaam pyszne takie z morelkami, takie słoneczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie ciasto ! A nigdy nie robiłam go z morelami :)
    Zapraszam na mojego nowego bloga o tematyce kosmetycznej http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam z podwójnej porcji.
    Wyśmienicie smakowało na drugi dzień.Ale nie był zbyt sprężyste.
    Czy masa po wyrobieniu powinna być taka gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest dość gęste (zazwyczaj jest tak przy ciastach z owocami). Może przyczyną jest tutaj proszek do pieczenia, tzn. wielkość łyżeczki, jej "zaokrąglenie" i firma z której kupiłaś (ja jestem najbardziej przekonana do dwóch znanych, z reszty nie byłam zadowolona. Owoce z puszki są też cięższe i bardziej mokre od świeżych, może to jest przyczyną? U mnie ciasto wyszło, tak jak pisałam, puszyste i w okresie letnim z pewnością do niego wrócę.

    OdpowiedzUsuń