piątek, 5 lipca 2013

Jagodzianki

     Przynajmniej jeden raz w sezonie jagodowym trzeba upiec jagodzianki. Przygotowanie ich nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Ciasto drożdżowe jest pulchne, słodkie i szybko nie czerstwieje. Środek drożdżówki wypełnia duża ilość jagód.


500 g mąki
40 g drożdży
200 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

1 białko do smarowania
1 i 1/2 szklanki jagód
cukier perlisty do posypania



Drożdże pokruszyć do ciepłego ( nie gorącego ) mleka, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, żółtko i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić aż do momentu całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Ciasto podzielić na połowę, krótko zagnieść, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wielkości ok. 13x10 cm. Na środek nałożyć zaokrągloną łyżkę jagód. Zlepić podobnie jak pierogi, podwijając koniec. Odwrócić na drugą stronę. Przełożyć na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać obficie cukrem perlistym. Piec ok. 22- 25 minut w 180°C.

11 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ja też ostatnio zrobiłam! Jagodzianki są przepyyysznnneee!
    Twoje są śliczne: )

    OdpowiedzUsuń
  3. jagodzianki uwielbiam tylko domowe, te ze sklepu jakoś mi nie podchodzą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo te ze sklepu mają mniej jagód, a więcej skrobi ziemniaczanej,żeby ujarzmić sok.
      Kuszą, oj kuszą.Pewnie w najbliższym czasie zrobię.

      Usuń
  4. Piękne jagodzianki !!! Uwielbiam oglądać Twoje wypieki !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za miła komentarze :) Mam nadzieję, że uda mi się zrobić w tym sezonie jeszcze zupełnie inne jagodzianki, a na pewno będą inne wypieki z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyszły:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha, w tym roku jeszcze nie robiłam, za to w zeszłym, to był przebój sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne, apetyczne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ładne! na pewno były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń