sobota, 24 sierpnia 2013

3 bit w wersji luksusowej

     Ciasto, które zachwyci każdego! Do niego na pewno będę wracała nie raz. Inspirując się przepisem na "zwykłe" 3 bit na herbatnikach postanowiłam zrobić wersję bardziej wykwintną. Pyszny biszkopt przełożony jest tu masą budyniową z żółtkami, masą kajmakową, delikatnymi biszkoptami i usztywnioną kremówką. Całość niezwykle delikatna, ładnie się kroi i dobrze wygląda. Niebezpieczeństwo polega na tym, żeby nie robić tego ciasta zbyt wcześnie przed przyjściem gości bo może ich nie doczekać :)


Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 lekko zaokrąglona łyżka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do prostokątnej formy 32x 21cm. Piec ok. 30- 35 minut w 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Poncz:
200 ml przegotowanej, ostudzonej wody
1 łyżka cukru

Wodę z cukrem wymieszać. Podzielić na dwie części.

Bita śmietana:
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie żelatyny deserowej (nie powstają przy jej użyciu grudki)

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno uważając, żeby nie ubijać zbyt długo bo może zrobić się masło. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody, wsypać żelatynę, krótko zmiksować. Powoli wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując.

Budyń z żółtkami:
1 budyń waniliowy bez cukru
3 żółtka
3 łyżki z czubkiem cukru
2 szklanki mleka

Żółtka, cukier, proszek budyniowy i pół szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) wlać do rondelka, zagotować. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową cały czas przy tym mieszając. Z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować ok. 30 sekund.

Ponadto:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
150 g podłużnych biszkoptów
 
Wykonanie:
Połowę biszkoptu nasączyć połową przygotowanego ponczu. Gorący budyń (prosto zdjęty z palnika) wylać na nasączoną połowę biszkoptu. Od razu przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć drugą połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową, równo rozsmarować. Rozłożyć biszkopty lekko je dociskając do masy kajmakowej. Wylać ubitą śmietankę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego schłodzenia. 

     

12 komentarzy: