wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciasto z masą bezową i brzoskwiniami

     Przepyszne, lekkie, ucierane ciasto z zapieczonymi pod bezową kołderką brzoskwiniami. Szybkie, nieskomplikowane w wykonaniu. Gwarancja dobrego (to mało powiedziane) smaku :)  Przepis, lekko zmodyfikowany w wykonaniu, przeleżał u mnie w szufladzie kilka lat i doczekał się wreszcie swojej premiery. Kusił na zdjęciu na wyrwanej kartce od dłuższego czasu, ale tak bardzo lubię świeże brzoskwinie, że zawsze zostały szybko zjedzone zanim zdążyłam pomyśleć o jakimkolwiek wypieku :)  Znalazłam go w Tinie ekstra sprzed kilku lat.   


Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki (ok.250 g)
5 żółtek
3/4 kostki masła lub margaryny (ok.200 g)
8 czubatych łyżek cukru (ok. 150 g)
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników: mąkę, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x 21 cm. Rozsmarować łyżką. Piec ok. 20- 25 minut  w 180°C  do lekkiego zrumienienia wierzchu.

ok. 6-7 świeżych brzoskwiń

Brzoskwinie obrać ze skórki (dla ułatwienia można polać wrzątkiem, a potem włożyć do zimnej wody). Każdy owoc pokroić na 8 części. Ułożyć równomiernie na podpieczonym cieście.

Beza:
5 białek
200 g cukru pudru

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w 180°C.  


12 komentarzy:

  1. No proszę, kto by pomyślał, że w Tinie takie rzeczy są :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto brzoskwinią, to musi być coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz sam opis tego ciasta sprawil, ze poczulam burczenie w brzuchu... a o zdjeciach uuz nie wspominajac :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez mam pochowane takie wycinki z gazet z przepisami :) Ciasto super :) Powala mnie ta beza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne...i ta chrupiąca beza... aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta beza kusi niesamowicie: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na letnie ciasto! : )
    Pod bezową kołderką pysznie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niebiańsko!:)
    tak lekko !

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto, bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam...jestem głodna i żeby się pokatować przeglądam takie rzeczy...:)

    OdpowiedzUsuń