Przepis na ok. 5 sztuk:
100 g bardzo młodej cukinii
szczypta soli
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru (można dać troszkę mniej, ok. 40g)
100 ml mleka
1 jajko
25 g masła lub margaryny
pól łyżeczki cukru waniliowego
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić szczyptą soli, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, jajko, stopioną i ostudzoną margarynę i cukier waniliowy. Krótko zmiksować. Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy, smażyć zależnie od jej mocy, ok. 5- 7 minut. Podawać z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Ja podałam z domowej roboty galaretką malinową, malinami i borówkami.
znam placki z cukinii, gofrów nigdy nie robiłam :) wyglądają bardzo apetycznie - już wiem co dziś na kolacje będzie :D
OdpowiedzUsuńintrygujące!!! uwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący przepis, ja dotychczas też głównie placki robiłam i dodawałam do różnych potraw duszonych
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńale piekne zdjecie! jak do ksiazki kucharskiej :)
OdpowiedzUsuńzaskoczyłaś mnie tą cukinią, ale musiało być pysznie :) Ściskam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sposob na przemycenie troche warzyw :)dzieciaczki sie zajadaja a i mama zadowolona:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne, smażę konfiturę i myślę o połączeniu smaków:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie gofry i od razu chcę je zrobić!
OdpowiedzUsuńz cukinii? imponujący pomysł!
OdpowiedzUsuńpierwsze widzę i słyszę,ciekawe
OdpowiedzUsuńO świetny pomysł :) Nigdy nie próbowałam, ale fanką cukinii jestem więc chętnie :))
OdpowiedzUsuńale szalony pomysł! zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńszaleństwo! szkoda, że nie mam gofrownicy ;(
OdpowiedzUsuńprzepis działa - chrupiące, pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszły dobre :)
Usuńprzepis działa - mniam:)
OdpowiedzUsuń