piątek, 2 sierpnia 2013

Gofry z cukinii

     Wypróbowane na dzieciach :) Fantastyczne, zdrowe przez dodanie do ciasta startej cukinii. Niezwykłe również przez to, że wyjmuje się je z gofrownicy wiotkie, a po lekkim ostygnięciu stają się sztywne i chrupiące, zupełnie odwrotnie niż przy znanych mi wcześniej przepisach. Słodkie, cukinia nie jest wyczuwalna w smaku, nie jest też widoczna z zewnątrz, dlatego do zdjęcia specjalnie rozerwałam ją żeby było ją widać. Można dodać żółtą cukinię lub obrać ze skórki zieloną, wtedy dzieci nawet wizualnie nie poznają się jaki jest tajemniczy składnik gofrów :) Przepis znalazłam tutaj ale go trochę zmodyfikowałam, dałam więcej mleka i dodałam tłuszcz.

 
Przepis na ok. 5 sztuk:
100 g bardzo młodej cukinii
szczypta soli
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru (można dać troszkę mniej, ok. 40g)
100 ml mleka
1 jajko
25 g masła lub margaryny
pól łyżeczki cukru waniliowego

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić szczyptą soli, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, jajko, stopioną i ostudzoną margarynę i cukier waniliowy. Krótko zmiksować. Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy, smażyć zależnie od jej mocy, ok. 5- 7 minut. Podawać z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Ja podałam z domowej roboty galaretką malinową, malinami i borówkami. 

18 komentarzy:

  1. znam placki z cukinii, gofrów nigdy nie robiłam :) wyglądają bardzo apetycznie - już wiem co dziś na kolacje będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujące!!! uwielbiam gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo interesujący przepis, ja dotychczas też głównie placki robiłam i dodawałam do różnych potraw duszonych

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piekne zdjecie! jak do ksiazki kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaskoczyłaś mnie tą cukinią, ale musiało być pysznie :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny sposob na przemycenie troche warzyw :)dzieciaczki sie zajadaja a i mama zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne, smażę konfiturę i myślę o połączeniu smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę takie gofry i od razu chcę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwsze widzę i słyszę,ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  10. O świetny pomysł :) Nigdy nie próbowałam, ale fanką cukinii jestem więc chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale szalony pomysł! zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. szaleństwo! szkoda, że nie mam gofrownicy ;(

    OdpowiedzUsuń
  13. przepis działa - chrupiące, pyszne!

    OdpowiedzUsuń