piątek, 27 września 2013

Sernik miodowy

     Mimo, że nie lubię się powtarzać, ten sernik robiłam w krótkim czasie już dwa razy. Bardzo nietypowy, miodowy sernik mojego autorstwa: piernikowy, miękki spód, miodowa kremowa warstwa serowa i beza z dodatkiem cynamonu. Jest tak pyszny, że nawet moje dziecko, które nie przepada za sernikami stwierdziło, że jest to jego ulubione ciasto!




























Spód:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka płynnego miodu (ok. 50 g)
1 żółtko

 Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać resztę składników: cukier, sodę, przyprawę do piernika, żółtko i miód (jeśli jest twardy, rozpuścić, np w mikrofali i ostudzić). Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Miodowa warstwa serowa:
500 g mielonego sera
4 żółtka
1/2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
1/2 szklanki mleka
100 ml oleju
2 łyżki płynnego miodu
150 g cukru

Do sera dodać żółtka, budyń w proszku, mleko, olej, płynny miód i cukier. Krótko zmiksować do połączenia wszystkich składników. Wylać na podpieczony, piernikowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec 10 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40 minut. Po tym czasie wyjąć, żeby nałożyć bezę.

Beza:
2 białka
100 g cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
50 ml oleju
1/4 łyżeczki cynamonu

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać budyń w proszku i cynamon, krótko wymieszać. Cały czas miksując wlewać dużym strumieniem olej. Wyłożyć na upieczoną warstwę serową. Piec jeszcze 20 minut w 180°C.

14 komentarzy:

  1. Musi być wyśmienity ! Nigdy takiego sernika lub podobnego nie jadłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwiellbiam Cię za ten sernik!
    Jutro zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny, bardzo mi się podoba połączenie smaków, sernika z dodatkiem miodu jeszcze nie piekłam, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak z bajki :) Muszę zapisać przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no,no,no-sernik pierwsza klasa :)
    Wysoki, równy-mniaaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super sernik, piękne to 1 zdjęcie takie letnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie nooo, miodowy musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie wyobrażam sobie, by ktoś go mógł nie polubić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, muszę koniecznie taki upiec!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie. I podoba mi się dodatek budyniu!:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie piecze się w piekarniku serniczek :)

    OdpowiedzUsuń