środa, 2 października 2013

Uśmiechnięte śliwki

     Na pożegnanie sezonu śliwkowego proponuję wesołe ciasteczka serowe bez jajek i cukru. Przepis stary jak świat ale chyba trochę zapomniany. U mnie w formie, która przypomina mi szczery uśmiech ale przecież  dzięki zawartości witamin z grupy B śliwki działają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie :)


200 g mąki
200 g masła lub margaryny
200 g białego sera w kostce

śliwki do nadziania

cukier puder do posypania upieczonych ciastek

Ser zmiksować blenderem, dodać mąkę i masło, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Śliwki przekroić na połówki. Na kółka z ciasta kłaść połówki śliwek, składać na połowę lekko dociskając po bokach. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu zrumienienia ciastek (ok. 16-18 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Pyszoty, nie wpadłam na to aby dodać sera. Robię podobne z jabłkami.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciastka, robiłam je - przepis identyczny jak na Moje Wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż muszę zobaczyć, jak nazywa się ten przepis na Moich Wypiekach? Takie ciastka, wprawdzie nie ze śliwką, robiła jeszcze moja babcia :)

      Usuń
    2. Poszukałam i znalazłam. Przepis bardzo podobny ale u mnie są równe proporcje wszystkich składników, a tam jest o połowę mniej masła w stosunku do mąki i sera:)

      Usuń
    3. Ja robiłam z przepisu Moje Wypieki, ale ogólnie ciacha szybkie, smaczne i proste, świetny pomysł z tą śliwką ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. wyglądają świetnie:) uśmiałam się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to mój ulubiony przepis rogalikowy, moja mam też go uwielbiała :) śliczne te uśmiechnięte języczkowe usta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest uniwersalne, robię często różności z niego i moje ze śliwką też tak szczerzą zęby, zachęcając do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie miałam pisać, że te ciastka się do mnie uśmiechają :D
    Bajecznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam z jabłkami ale z śliwkami faktycznie uśmiechnięte,super

    OdpowiedzUsuń
  8. Wystarczy popatrzeć na te ciasteczka , a uśmiech sam się rzuca na usta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja zawsze robiłam z jabłkami, ze śliwkami lepiej się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń