środa, 4 grudnia 2013

Popękane pierniczki

     Przepyszne, miękkie od razu po upieczeniu pierniczki, które smakiem zupełnie przypominają mi toruńskie pierniczki w lukrze. Najlepsze jest w tym przepisie to, że mamy od razu po upieczeniu polukrowane pierniczki. Dzięki temu, że formowałam je mokrymi rękami, a potem obtaczałam je w cukrze pudrze, powstała fantastyczne, cienka skorupka z lukru. Efekt popękania jest zamierzony, na tym polega ich urok. Inspirowałam się przepisem na popękane ciastka kakaowe ale zupełnie zmieniłam przepis, jest on mojego pomysłu. Świetnie nadają się do upieczenia tuż przed Świętami, nie potrzebują leżakowania.   



Przepis na ok. 20 szt. pierniczków:
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
1 małe jajko
1 płaska łyzeczka kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

4-5 łyżek cukru pudru do obtaczania surowych ciastek

Do masła dodać cukier, przyprawę do piernika, sodę i sól, zmiksować do połączenia składników. Dodać miód, jajko, kakao i połowę mąki, krótko zmiksować. Dodać resztę mąki, jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Rękami zwilżonymi w wodzie lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blaszkę w odległościach ok. 4-5 cm od siebie NIE spłaszczając ich. Piec ok. 20 minut w 170°C.


17 komentarzy:

  1. świetne! uwielbiam popękane czekoladowe, muszę upiec pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. one musza być cudowne! Jeszcze ta ich popękana struktura, lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś popękane ciasteczka... pierniczków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne! Może uda mi się je wypróbować jeszcze przed Świętami... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze zachwycam się tymi popękanymi ciasteczkami, bo wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle apetyczne, ale dla mojej rodziny trzeba potroić przepis, 20 sztuk sama zjem!
    Przepis zapisuję, bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są te pęknięcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne, ciekawy przepis, podoba mi się lepienie rękami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są fenomenalne! Jeszcze takich nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie urocze! Na pewno w weekend je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń