7 białek
150 g cukru
200 g cukru pudru
1 lekko zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. lekko wymieszać łyżką. Masę podzielić na 3 równe porcje. Jedną porcję ubitych białek rozsmarować na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą masę bezową wstawić do lodówki. Ukształtować koło o średnicy ok. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140°C. Piec ok. 35-40 minut. Tak samo postąpić z pozostałą masą bezową.
Masa czekoladowa:
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
150 g gorzkiej czekolady
100 g suszonych daktyli
ok. 8 kostek gorzkiej czekolady do polania wierzchu tortu
Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić (ok.2-3 minut) na sztywną masę. Dodać w 2-3 porcjach do ostudzonej czekolady miksując krótko za każdym razem.
Daktyle pokroić w paski, podzielić na 4 porcje. Jedną porcję zostawić do przybrania, pozostałe dodać do masy czekoladowej, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Pierwszy blat bezowy wyłożyć na paterę (pomagałam sobie cienką blaszką wyjętą z blaszki do pieczenia). Wyłożyć połowę masy czekoladowej, rozsmarować, przyłożyć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy czekoladowej, znowu blat bezowy. Wierzch polać roztopioną na parze czekoladą, posypać zostawionymi daktylami. Wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. 1/2 godziny.
I na koniec skrótowy przegląd zdjęć z tego roku:
Gratulacje i kolejnego udanego roku blogowania!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam torty bezowe:) świetne:)
OdpowiedzUsuńGratuluję roczku ! Tort nieziemski , poproszę jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńKolejnych smakowitych lat :)
OdpowiedzUsuńSłodko ,pysznie kolorowo:) życzę kolejnych pięknych lat z nami.)
OdpowiedzUsuńGratulacje i powodzenia w dalszym blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda bosko :)
Gratulacje :) Życzę kolejnych tak ciekawych wpisów jak do tej pory :)
OdpowiedzUsuńMmmmm wspaniały torcik na Urodziny :) Oby kolejne lata blogowania były jeszcze bardziej ekscytujące i przynosiły jeszcze więcej satysfakcji i większe grono wielbicieli :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za tak piękne i budujące życzenia! Dzięki takim komentarzom mam chęć dalej piec i dzielić się z Wami moimi pomysłami :)
OdpowiedzUsuńgratuluje roczku i pysznie wyglada ten torcik! ;D
OdpowiedzUsuńgratulacje i byle tak dalej!!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego ! Życzę wszystkich takich udanych przepisów jak powyższy :)
OdpowiedzUsuńSpóźnione, ale bardzo szczerze życia - aby kolejny rok był jeszcze bogatszy w nowe kulinarne odkrycia, inspiracje i żebyś nas dalej raczyła takimi pysznościami! Wszystkiego dobrego, dużo wytrwałości!
OdpowiedzUsuńA co do tortu... jest prześliczny! Zjadłabym kawałek z miłą chęcią :)
Spóźnione trochę, ale również szczere życzenia :) Udanych wypieków i następnych lat udanego prowadzenia tego świetnego bloga :))
OdpowiedzUsuńSto lat , sto lat! Piękny torcik na piękne święto, pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuń