piątek, 6 grudnia 2013

Tort bezowy Daktyle w czekoladzie czyli pierwsze urodziny bloga

     Już rok minął od mojego pierwszego wpisu. Od tego czasu zamieściłam 200 postów z przeważnie słodkimi przepisami. Dziękuję  wszystkim za odwiedzanie mojego bloga i za każdy komentarz tutaj pozostawiony. Dzisiaj dla Was specjalny tort urodzinowy, smakowo zgodny z nazwą bloga. Blaty bezowe przełożone są masą czekoladową z daktylami. Pyszny!



Blaty bezowe:
7 białek
150 g cukru
200 g cukru pudru
1 lekko zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. lekko wymieszać łyżką. Masę podzielić na 3 równe porcje. Jedną porcję ubitych białek rozsmarować na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą masę bezową wstawić do lodówki. Ukształtować koło o średnicy ok. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140°C. Piec ok. 35-40 minut. Tak samo postąpić z pozostałą masą bezową. 

Masa czekoladowa:
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
150 g  gorzkiej czekolady
100 g suszonych daktyli

ok. 8 kostek gorzkiej czekolady do polania wierzchu tortu

Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić (ok.2-3 minut) na sztywną masę. Dodać w 2-3 porcjach do ostudzonej czekolady miksując krótko za każdym razem.
Daktyle pokroić w paski, podzielić na 4 porcje. Jedną porcję zostawić do przybrania, pozostałe dodać do masy czekoladowej, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Pierwszy blat bezowy wyłożyć na paterę (pomagałam sobie cienką blaszką wyjętą z blaszki do pieczenia). Wyłożyć połowę masy czekoladowej, rozsmarować, przyłożyć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy czekoladowej, znowu blat bezowy. Wierzch polać roztopioną na parze czekoladą, posypać zostawionymi daktylami. Wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. 1/2 godziny. 


I na koniec skrótowy przegląd zdjęć z tego roku:


15 komentarzy:

  1. Gratulacje i kolejnego udanego roku blogowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam torty bezowe:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję roczku ! Tort nieziemski , poproszę jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejnych smakowitych lat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodko ,pysznie kolorowo:) życzę kolejnych pięknych lat z nami.)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje i powodzenia w dalszym blogowaniu :)
    Tort wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje :) Życzę kolejnych tak ciekawych wpisów jak do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm wspaniały torcik na Urodziny :) Oby kolejne lata blogowania były jeszcze bardziej ekscytujące i przynosiły jeszcze więcej satysfakcji i większe grono wielbicieli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za tak piękne i budujące życzenia! Dzięki takim komentarzom mam chęć dalej piec i dzielić się z Wami moimi pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gratuluje roczku i pysznie wyglada ten torcik! ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. gratulacje i byle tak dalej!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego dobrego ! Życzę wszystkich takich udanych przepisów jak powyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Spóźnione, ale bardzo szczerze życia - aby kolejny rok był jeszcze bogatszy w nowe kulinarne odkrycia, inspiracje i żebyś nas dalej raczyła takimi pysznościami! Wszystkiego dobrego, dużo wytrwałości!

    A co do tortu... jest prześliczny! Zjadłabym kawałek z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Spóźnione trochę, ale również szczere życzenia :) Udanych wypieków i następnych lat udanego prowadzenia tego świetnego bloga :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Sto lat , sto lat! Piękny torcik na piękne święto, pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń