poniedziałek, 2 grudnia 2013

Sernik zebra z makiem

     Pyszny, świąteczny sernik. Na kruchym spodzie naprzemiennie kładziona warstwa serowa i serowo- makowa tworzy wzór podobny do ciasta zebra. Dzięki dodaniu mielonego suchego maku, sernik jest delikatny, wręcz kremowy. Inspiracja stąd  .

 Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Do maki dodać cukier, proszek do pieczenia, jajko i masło. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

Masa serowo- makowa:
500 g sera białego (dałam w kiełbasce)
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
150 g masła (roztopionego)
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanikliowego
1 budyń waniliowy z cukrem

100 g suchego mielonego maku

Do sera dodać mleko skondensowane, cukier, roztopione i ostudzone masło, jajka, cukier waniliowy i budyń w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać suchy zmielony mak, wymieszać. Na podpieczony spód wylewać naprzemiennie, na początku po ok. 1 łyżce wazowej, potem stopniowo coraz mniej, masę serową i masę serowo- makową. Piec 1 godzinę w 170°C.  Odciąć brzegi w gorącym serniku. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Polać lukrem lub białą czekoladą.


16 komentarzy:

  1. zebrę uwielbiam, ale w wersji sernikowej jeszcze nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki i makowce więc ten serniczek mogłabym sama w całości zjeść ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. zebrę nieraz robiłam, ale z makiem jeszcze nie próbowałam:) dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Jedni na Święta preferują makowce, inni serniki, a tu mamy 2 w 1:) Na pewno zrobię na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ser i mak - chyba nie ma lepszego połączenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładna ta grudniowa śnieżynka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany - jakie cudeńko! Wygląda fantastycznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie:D świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świent pomysł! a że makowiec i sernik to najlepsze ciasta świata to musiał być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda prześlicznie, bardzo świątecznie z tym lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super połączenie :)
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki i taki nie jest wyjątkiem, a do tego jest bardzo ładny.

    OdpowiedzUsuń
  14. już kupiłam wszystkie składniki, ale i tak dalej nie rozumiem jak wychodzą takie ładne krązki..:( boję się,że tak nie wyjdzie...na cały spód trzeba wylewać masę najpierw jedna a potem drugą, czy jakoś po brzegach?? naprawdę nie rozumiem Iwka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sam środek ciasta wylewa się (najlepiej łyżką wazowa) masę serową, na nią, na sam środek wylewa się wolno masę serowo- makową, potem znowu na sam środek masę serową. Tak na przemian obie masy aż do wykończenia składników. Masa sama dochodzi do brzegu i układają się koła. Na samym początku wylewałam więcej masy (ok.1-1i1/2 łyżki), a na końcu doszłam do ok. 1/2 łyżki wazowej.
      Jeśli będą jeszcze jakieś pytania i niejasności, postaram się jeszcze wyjaśnić :)

      Usuń