Niezwykłe, przepyszne połączenie smakowe. Na drożdżowym spodzie upieczone jest słodkie nadzienie z sera białego, kaszy gryczanej i żurawiny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście czegoś podobnego, będziecie bardzo mile zaskoczeni. Ciasto drożdżowe, przygotowane na jogurcie naturalnym, pomimo dużego ciężaru nadzienia, pozostało miękkie i puszyste. Masa serowa jest słodka, dodatek kaszy doskonale ją spulchnia, a żurawina jest tutaj idealnym dopełnieniem. Pomysł na takie ciasto pochodzi od mojej Babci, teraz 91-letniej, która robiła ciasto drożdżowe z serem i kaszą gryczaną ale bez żurawiny. Nie jest on identyczny, bo Babcia robiła "z pamięci" ale starałam się odtworzyć smaki dzieciństwa. Dziękuję Babciu za inspirację!
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta soli
50 ml oleju
300 g mąki pszennej
Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynu (ok.1 minuty). Dodać jogurt, jajko, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm tworząc (ok.4 cm) wysokie brzegi. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Masa serowa:
250 g mielonego sera białego
70 g cukru
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
7 łyżek z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej
70 g suszonej żurawiny
Do sera dodać cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać ugotowana i ostudzoną kaszę gryczaną i suszoną żurawinę, wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na wyrośnięte ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 50- 55 minut.
Niezwykły przepis!
OdpowiedzUsuńraaany, wygląda niesamowicie, musi smakować równie niebywale! ta kasza gryczana mnie intryguje, z chęcią spróbuję zrobić, tylko poszukam okazji, bo sama z mężem nie wrąbię całego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Ooo, pierwszy raz widzę taki przepis! Bardzo ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńTo mój własny przepis :)
UsuńWow. Pomysłowe niesamowcie. Ja generalnie już zupełnie przestałam przyjaźnić się piecem, ale chętnie bym się na kawałek takiego kołacza wprosiła.
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię kaszę, serniki i żurawinę;) Jestem niesamowicie ciekawa jak to smakuje wszystko razem! Przepis zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, a dla takiego fana kaszy gryczanej jak ja jest idealny. Wersja słodka jest wielce kusząca, ale pewnie i wytrawna byłaby super.
OdpowiedzUsuńwow! połączenie intryguje wielce! ciekawa jestem smaku tegoż wypieku :)
OdpowiedzUsuńCiekawe , pierwszy raz spotykam się z takim wypiekiem :)
OdpowiedzUsuńo matko! muszę zrobić to ciasto! wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi tak niezwykle że az zaniemówiłam jak przeczytałam...nabrałam ogromnej ochoty!:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Kolejny cudowny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAleż intrygujące :) Bardzo jestem ciekawa smaku takiego wypieku :)
OdpowiedzUsuńTa kasza gryczana to w tym wypadku niebanalny dodatek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a ciasto wygląda bajecznie :))
OdpowiedzUsuńMnie nie musisz namawiać ! Uwielbiam kołacze z serem. To połączenie sera z gryczaną kaszą - GENIALNE !
OdpowiedzUsuńZapisuję kolejny Twój przepis i wiem z doświadczenia że się nie zawiodę :)
Pozdrawiam serdecznie
Nigdy nie jadłam kaszy gryczanej na słodko - muszę sobie zapisać przepis żeby zrobić bo ciekawie wygląda - tylko nie mam tortownicy 20cm - muszę sobie sprawić ;)
OdpowiedzUsuń