wtorek, 7 stycznia 2014

Kołacz z serem, kaszą gryczaną i żurawiną

     Niezwykłe, przepyszne połączenie smakowe. Na drożdżowym spodzie upieczone jest słodkie nadzienie z sera białego, kaszy gryczanej i żurawiny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście czegoś podobnego, będziecie bardzo mile zaskoczeni. Ciasto drożdżowe, przygotowane na jogurcie naturalnym, pomimo dużego ciężaru nadzienia, pozostało miękkie i puszyste. Masa serowa jest słodka, dodatek kaszy doskonale ją spulchnia, a żurawina jest tutaj idealnym dopełnieniem. Pomysł na takie ciasto pochodzi od mojej Babci, teraz 91-letniej, która robiła ciasto drożdżowe z serem i kaszą gryczaną ale bez żurawiny. Nie jest on identyczny, bo Babcia robiła "z pamięci" ale starałam się odtworzyć smaki dzieciństwa. Dziękuję Babciu za inspirację!

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta soli
50 ml oleju
300 g mąki pszennej

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynu (ok.1 minuty). Dodać jogurt, jajko, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm tworząc (ok.4 cm) wysokie brzegi. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Masa serowa:
250 g mielonego sera białego
70 g cukru
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
7 łyżek z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej
70 g suszonej żurawiny

Do sera dodać cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać ugotowana i ostudzoną kaszę gryczaną i suszoną żurawinę, wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na wyrośnięte ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 50- 55 minut.     


19 komentarzy:

  1. raaany, wygląda niesamowicie, musi smakować równie niebywale! ta kasza gryczana mnie intryguje, z chęcią spróbuję zrobić, tylko poszukam okazji, bo sama z mężem nie wrąbię całego.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, pierwszy raz widzę taki przepis! Bardzo ciekawe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow. Pomysłowe niesamowcie. Ja generalnie już zupełnie przestałam przyjaźnić się piecem, ale chętnie bym się na kawałek takiego kołacza wprosiła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kaszę, serniki i żurawinę;) Jestem niesamowicie ciekawa jak to smakuje wszystko razem! Przepis zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wygląda, a dla takiego fana kaszy gryczanej jak ja jest idealny. Wersja słodka jest wielce kusząca, ale pewnie i wytrawna byłaby super.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! połączenie intryguje wielce! ciekawa jestem smaku tegoż wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe , pierwszy raz spotykam się z takim wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko! muszę zrobić to ciasto! wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi tak niezwykle że az zaniemówiłam jak przeczytałam...nabrałam ogromnej ochoty!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie! Kolejny cudowny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ intrygujące :) Bardzo jestem ciekawa smaku takiego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta kasza gryczana to w tym wypadku niebanalny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, a ciasto wygląda bajecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnie nie musisz namawiać ! Uwielbiam kołacze z serem. To połączenie sera z gryczaną kaszą - GENIALNE !
    Zapisuję kolejny Twój przepis i wiem z doświadczenia że się nie zawiodę :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam kaszy gryczanej na słodko - muszę sobie zapisać przepis żeby zrobić bo ciekawie wygląda - tylko nie mam tortownicy 20cm - muszę sobie sprawić ;)

    OdpowiedzUsuń