piątek, 7 lutego 2014

Mocno czekoladowe serce z czekoladowym lukrem

     Mocno, a właściwie bardzo mocno czekoladowe ciasto, ciemne niczym ciastka Oreo, a wszystko to dzięki dużej ilości dodanego kakao. Wilgotne, pokryte słodkim, czekoladowym lukrem. Przepis, dostosowany do swoich potrzeb, z tej strony .



Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzącej wody

Do miski wsypać cukier puder, mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mleko i olej, krótko zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto wylać do formy w kształcie serca lub do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.

Lukier:
70 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyzki mleka
1 łyżka kakao

Do miękkiego masła dodać cukier puder, kakao i mleko, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby, po utarciu łyżką, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie rozprowadzić. Dowolnie  udekorować, u mnie czerwonymi drażetkami.


16 komentarzy:

  1. Chyba zrobię jeszcze przed Walentynkami :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna zapowiedź walentynkowa, jeszcze do przepisu dodać szczyptę miłości i serce się raduje!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne i widać, że przepyszne !!! Dorotko, przecudne zdjęcie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie :) Przepięknie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na walentynki dla ukochanej osoby w sam raz: )

    OdpowiedzUsuń
  7. och, jak się walentynkowo zrobiło! :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie! Szkoda, że nie mam formy do pieczenia w serce bo bym zaraz leciała do kuchni robić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne serce, aż żal że od razu pęknięte.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis i fajny pomysł z drażetkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serca oblane czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jej... faktycznie! Wilgotne, ciemne-mniam, mniaaaaaam :D
    Wiem, że zostałabym jego fanką, mmm!

    OdpowiedzUsuń