środa, 19 lutego 2014

Róże karnawałowe inaczej

     Niezwykle formowane róże karnawałowe. Wykonane z długiego paska ciasta faworkowego szczypanego i zwijanego w rulon. Efekt- piękny smażony kwiat :) Sposób składania róż wzięłam stąd. Przy wyrabianiu ciasta faworkowego zrezygnowałam z bicia wałkiem, dodałam szczyptę proszku do pieczenia i bardzo cienko je rozwałkowałam. Okazało się, że bicie wałkiem ciasta i w ten sposób napowietrzanie wcale nie jest konieczne, tajemnica tkwi w cienkim rozwałkowaniu ciasta. Róże są delikatne i kruche, a poza tym cieszą oko :) Z podanego przepisu z powodzeniem można zrobić zwykłe faworki.


200 g mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
3 żółtka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

ok. 500 ml oleju lub smalcu
cukier puder do posypania

Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.  Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 31x24 cm. Nożem pokroić z nich paski o szerokości ok. 2 cm, mi wyszło z każdej części po 11 pasków o długości 31 cm. Pojedynczy pasek szczypać co ok.3-4 cm sklejając ze sobą ciasto i tworząc "kieszonki". Gotowy pasek zwijać w rulon co kilka centymetrów sklejając (szczypiąc) ze sobą zwinięty i zwijany pasek ciasta powstającego kwiatu. Szczególnie dobrze należy skleić koniec kwiatka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do lekkiego zrumienienia). Usmażone róże posypać cukrem pudrem. 






Tłusty czwartek 2014

19 komentarzy:

  1. nie wyglądają na zbyt skomplikowane, a naprawdę są śliczne! cieszą oko, ale i brzuchy na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda to wszystko dla mnie trochę zbyt skomplikowane do przygotowania, ale ja podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne róże ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne! Niezłe wyzwanie takie róże ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne, pracochłonne ale prześliczne :) Czasami warto poświęcić więcej czasu, by uzyskać takie cudo :*

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe, jakie delikatne, piękne !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze widziałam w innej formie, ale twoja chyba zachwyciła mnie bardziej, dużo baaardziej! :)
    Są cudowne, aż szkoda ich jeść!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie czasochłonne, ale super

    OdpowiedzUsuń
  10. ale świetny pomysł!
    mistrzostwo świata! ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. woow! wyszły świetnie :) pomysł naprawdę bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne i fotokursik taki ładny. Nic tylko brać się do pracy. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny sposob na formowanie :) Slicznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny patent :)) prosty i dość szybki :) pewnie przy najbliższej okazji wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń