wtorek, 11 marca 2014

Ciastka bez jajek

     Pyszne, kruche ciastka bez jajek. Dodane tutaj orzechy i rodzynki idealnie się ze sobą komponują. Ich dodatkowym plusem jest to, że robi się je bez użycia foremek.

210 g masła
100 g cukru
270 g mąki
60 g rodzynek
60 g siekanych orzechów włoskich

Masło zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, krótko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy, krótko wyrobić. Uformować gruby wałek o grubości ok.4-5 cm. Pokroić nożem na plastry o grubości 0,5-0,7 cm. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15-17 minut w 180°C. Jeśli ciasto po zagnieceniu jest zbyt miękkie, wówczas należy je wstawić (uformowane w wałek) na ok.30 minut do lodówki i dopiero potem pokroić.

12 komentarzy:

  1. Pyszne i nieskomplikowane;)) No i oczywiście podoba mi się to, że nie zawierają jajek:))

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają i zrobię je niebawem dla gości córciowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, zrobię. Uwielbiam takie - proste, szybkie i smaczne. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jakie one śliczne. *.*
    Wyglądają tak, że chce się je schrupać!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie małe cudeńka! :) dla mnie bomba :)
    Wyglądają na kruche, słodkie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorotko, super przepis, piękne zdjęcia, zabieram sobie dwa do kawci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne ciasteczka! Super, że bez jajek. Na pewno spróbuję je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne do chrupania na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie! Idealne na przekąskę do pracy i szkoły ;))!

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas z mielonymi migdałami i czekoladą... pyszne!!! dzieki :)

    OdpowiedzUsuń