piątek, 7 marca 2014

Piankowy sernik

     Sernik- pianka. Najdelikatniejszy jaki jadłam. To moja propozycja na Dzień Kobiet ponieważ idealnie oddaje kobiecą, delikatną naturę. Jak widać na zdjęciu, ma dziurki jak żółty ser :) W smaku- miękka beza o smaku sernika, tylko trochę mniej słodka. Przepis dziwny jak na sernik (z powodu małej ilości sera). To mój autorski przepis, powstał z tzw. przeglądu lodówki, a że w słoiczku zalegały białka, dodałam je do reszty sera, potem kombinowałam dalej i oto co mi wyszło :) Pieczony jest w keksówce w kąpieli wodnej. Jedynym minusem jest to, że pękł w trakcie pieczenia, w trakcie stygnięcia trochę się zasklepił, ale smak rekompensuje wygląd. Zdecydowanie u mnie do niejednokrotnego powtórzenia, piekłam go już 3 razy i potem wychodził dużo ładniejszy ale nie zdążyłam tego uwiecznić:)



250 g mielonego sera białego
2 jajka
4 białka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Upieczony wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem. 

52 komentarze:

  1. Rewelacyjnne sa te dziurki:) ,a patrzac na ciasto mam wrazenie ze widze kicajacego zajaczka wielkanocnego:)
    prawa strona to uszy a po lewej widze maly ogonek!:)przecudnie wyszlo!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz popatrzyłam pod Twoim kątem i zobaczyłam go :) Następne serniki (bo piekłam go już 3 razy) nie wyszły tak bardzo popękane. Ale co tam wygląd, smak jest niebiański :)

      Usuń
    2. dokładnie zajączek :)...a kolor i faktura powodują ,ze dostaje ślinotoku.....

      Usuń
  2. Świetnie wygląda, taki puszysty i delikatny...
    No i zajączek - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik marzenie. puchaty jak chmurka i faktycznie kształtem podobny do króliczka. Półmisek ma śliczny wzór i bardzo pasowałby do moich dwóch talerzyków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. on jest tak puszysty jak ten japoński, ale miałaś świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, pięknie wyrósł....poproszę kawałek do kawy:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska struktura - ciasto niczym chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie się właśnie to pęknięcie bardzo podoba! No i wygląda tak delikatnie, musi być pyszny: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piekne żółciutkie ciasto :) smakowite

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być genialny! Zapisuję do zrobienia, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek pierwsza klasa. Aż zapachniało świętami...
    W niedzielę wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za tak dużo tak bardzo miłych komentarzy! Miałam czekać z opublikowaniem tego sernika bliżej Świąt ale już wiem, że będzie jeszcze jeden- dwa, może trzy inne :) Zobaczymy jak wyjdą. Jeden jest już gotowy, mam nadzieję, że Wam się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być przepyszny! Taki delikatny, ta konsystencja pianki mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. sernik lekki jak chmurka:) poprosimy kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny sernik!! Prezentuje się idealnie i chętnie zjadłabym kawałek np. z dodatkiem ciepłych malin ;) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  15. ale to musi byc delikatne w smaku...i te dziurki! :) mega pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie kolorki - najmodniejszy pastel - pyszny deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już wiem, jaki sernik trafi na mój stół w święta.Przepis jest ciekawy, a ciasto na pewno pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda jak ptasie mleczko ; ) Faktycznie leciutki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super puszysty! Uwielbiam takie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja widzę nawet dwa zajączki, fajnie się uformował, a przepis naprawdę wart uwagi, trochę jak babka serowa, zapiszę, bo zapomnę.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ekstra, od razu widać że jest mega lekki .Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  22. No nie jestem specjalną miłośniczką serników, ale ten natychmiast mnie zachęcił swoją lekkością i prostotą wykonania! z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wlasnie zrobilam i mi opadl jak przykrywalam folia Why??? Plakac mi sie chce A taki byl piekny

    OdpowiedzUsuń
  24. Dlaczego?Dlaczego?Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też opadł ale mimo wszystko był bardzo puszysty, z wielkimi dziurami. Właśnie ten ze zdjęcia. Sernik opadł mi dopiero po wyjęciu z piekarnika, nie podczas przykrywania. A był już lekko przyrumieniony z wierzchu? Jeśli nie to może trochę za wcześnie był przykrywany?

      Usuń
  25. mam pytanie ile żółtek dodać do sera...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka i 4 białka czyli po rozdzieleniu 2 żółtka i 6 białek.

      Usuń
  26. Piankowy? musiał być świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, upiekłam i rzeczywiście jest rewelacyjny! Taki delikatny i puszysty :) Tylko mam pytanie, czy na spód foremki warto by było coś położyć, np. papier do pieczenia? Pozdrawiam i polecam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na spód tego sernika podłożyłam papier do pieczenia, jak do wszystkich moich ciast. Nie pomyślałam, że można nie dać. Wydało mi się to tak oczywiste że nie napisałam. Nie daję papieru tylko na spód muffinek :) Boków do sernika nigdy nie wykładam, za to do ciast ucieranych i do biszkoptu- owszem :)
      Pozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie przepisu!

      Usuń
  29. Piszesz w składzie 2 jajka i 4 białka Potem piszesz żółtka wrzucić do sera białka ubić. Ile zatem jest tych żółtek wrzuconych do sera bo pianę ubijam z 4 białek Tak? To co z 2 całymi jajkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubijam pianę z 6 białek czyli 4 białka z podanych składników i 2 białka z całych jajek.

      Usuń
  30. Ekstra, od razu widać że jest mega lekki .Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  31. Prosze o pomoc😕drugieppdejscie zrobilam i sernik opadl i poszedl do kosza😭 dlaczego? Perfidnie widac ze wyszedl mi zakalec nie upiekl sie? Ser+2jaja+cukier+maka. Potem z 4bialek piana i polaczylam.piekarnik 170st.C. co zrobilam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ten sernik 3 czy 4 razy i mi wyszedł taki jak na zdjęciu. Opada ale zachowuje piankową strukturę. W żadnym miejscu nie było u mnie zakalca.
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam co napisałaś ale może to wina tego że dałaś całe jajka do sera. W przepisie jest napisane żeby dać żółtka a wszystkie białka i te z całych jajek które są wyszczególnione w składnikach i te cztery czyli łącznie sześć białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Całość delikatnie i niezbyt długo wymieszać, mogą nawet zostać niewielkie "grudki" piany. Piekłam też, co jest bardzo istotne, w kąpieli wodnej.
      Gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj, postaram się odpowiedzieć. Ja, jak co roku na Wielkanoc, zaraz upiekę ten sernik :)

      Usuń
  32. Witam ile więcej składników potrzebuje na blachę prostokątną 39X27,5X8cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy w tak dużej formie wyjdzie ten sernik, czy w środku nie będzie płynny.

      Usuń
  33. Mam pytanie a żółtek też 6 do sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w przepisie jest 2 jajka i 4 białka więc żółtek jest 2 sztuki i łącznie 6 białek z których ubijamy pianę.

      Usuń