piątek, 23 maja 2014

Sernik z ricottą

     Kolejny sernik, tym razem z ricottą. Wilgotny ale dość zwarty, pieczony na biszkoptach, przykryty  bezową kołderką. Pyszny! 


mała paczka okrągłych biszkoptów

Warstwa serowa:
250 g białego mielonego sera
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej

Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.

6 komentarzy:

  1. Mmm, musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny! zazdroszczę też okoliczności przyrody w tle:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity serniczek :) No i ta beza wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pyszny taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń