piątek, 23 maja 2014

Sernik z ricottą

     Kolejny sernik, tym razem z ricottą. Wilgotny ale dość zwarty, pieczony na biszkoptach, przykryty  bezową kołderką. Pyszny! 


mała paczka okrągłych biszkoptów

Warstwa serowa:
250 g białego mielonego sera
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej

Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.

5 komentarzy: