piątek, 20 czerwca 2014

Karpatka z kremem cappuccino

     Pyszna odmiana dla zwykłej karpatki. Ciasto ładnie rośnie robiąc odpowiedniej wielkości "góry". Krem z dodatkiem kawy cappuccino jest delikatny, lekko kawowy. Ta karpatka jest tak smaczna, że już zdążyłam do niej powrócić bo rodzina się tego domagała :) W lecie nie wszystkie ciasta muszą być z owocami :)


Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
 4 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 23 cm. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.  

Krem:
2 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 czubate łyżki cappuccino
4 łyżki ciepłej przegotowanej wody

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypać obie mąki, dokładnie wymieszać. Zagotowane mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę mleka z mąką cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 1/2 minuty. Do proszku cappuccino wlać wodę, wymieszać, dodać do gorącego budyniu, wymieszać, wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. 

Wykonanie:
Na wystudzony jeden blat ciasta wyłożyć całość kremu, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Ależ wygląda rasowo, a smak kawy podkręca bardzo jej niecodzienny krem

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako małe dziecko baaaardzo lubiłam karpatkę, dobrze będzie przypomnieć sobie jej smaki w takiej kawowej wersji (bo dawno nie robiłam) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł już dawno nie jadłam karpatki a z taką masom musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim kremem musiała smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na krem do karpatki :)

    OdpowiedzUsuń