Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
80 g masła
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Kubusiowy budyń:
2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś"
2 czubate łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
Do rondelka wlać 2 szklanki (500 ml) Kubusia, wsypać cukier, zagotować. Do kubka wlać 200 ml soku Kubuś, wsypać oba budynie, wymieszać. Zagotowany sok zestawić z palnika, mieszając wlać wymieszane budynie. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia.
Warstwa sernikowa:
500 g mielonego sera
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na wierzch ostudzonego budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 50-55 minut.
Prezentuje się ten serniczek bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie!!!
OdpowiedzUsuńAle pyszny serniczek :) mamy na niego ochotę.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJaki genialny pomysł! Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWow wspaniały sernik :) Ależ zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńTakie letnie kolory. Super!
OdpowiedzUsuńcudo, nic więcej chyba nie muszę pisać
OdpowiedzUsuń