piątek, 13 czerwca 2014

Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami

     Bardzo smaczny biszkoptowy torcik. Przekładany jest on masą zrobioną na bazie budyniu robionego z  ajerkoniakiem. Świeże truskawki w środku i na wierzchu doskonale się tu komponują. Robiłam go już dwa razy :) Był on opublikowany w Przyślij Przepis :)


Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.

Krem ajerkoniakowy:
350 ml mleka
120 ml ajerkoniaku
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła

Do rondelka wlać szklankę (250 ml) mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać ajerkoniak i resztę mleka, dodać obie mąki, krótko zmiksować na jednolitą masę. Mleko zestawić z palnika, wlać, cały czas mieszając, masę ajerkoniakową. Rondel z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund.
Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, po 1 łyżce dodawać zimny budyń ajerkoniakowy, cały czas miksując.

Ponadto:
ok.350-400 g świeżych truskawek
6 kostek mlecznej czekolady

Poncz:
200 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.

Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
3/4 masy ajeroniakowej wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Na masę ułożyć połówki truskawek (kilka odłożyć do dekoracji), wcisnąć je w masę. Masę jeszcze raz wyrównać, przykrywając nią truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami i startą na tarce czekoladą. 

10 komentarzy:

  1. Wszystko, co jest z ajerkoniakiem jest pyszne>3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny tort! ;)
    Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, ten krem to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny, delikatny i taki procentowy ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. ale delikatnie wygląda i bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. A niech to lato truskawkowe trwa jak najdłużej i obfituje w takie fantastyczne przepisy!
    Torcik nieskazitelnie i nieprzyzwoicie piękny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo elegancki tort! I ten cudowny krem...

    OdpowiedzUsuń