Niezwykle delikatne ciasto, niczym puch, wprost rozpływające się w ustach. Biszkopt nasączony mleczkiem kokosowym, masa śmietanowa z dodatkiem śmietanki kokosowej i wieńczące całość truskawki. Ciasto wprost idealne na uroczyste okazje, u mnie urodzinowe :) Będę do niego często wracała, już kupiłam następną puszkę śmietanki kokosowej :) Najlepsze jest ciasto dobrze schłodzone.
Biszkopt:
200 g maki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka
lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych
obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie
części.
Poncz:
ok. 100 ml mleka kokosowego
100 ml przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
Do szklanki wlać mleko kokosowe (pozostałe z odcedzenia śmietanki kokosowej dodanej do masy), dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na dwie równe części.
Masa kokosowa:
500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 puszka dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej
4 łyżki cukru
24 truskawki
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem przez ok. 3 minuty, na sztywno. Dodać oddzieloną od mleka kokosowego śmietankę kokosową (wyjmuje się ją z łatwością łyżką, jest konsystencji masła). Krótko razem ubić na jednolitą masę. Podzielić na dwie równe części.
Wykonanie:
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę masy kokosowej, przykryć górną częścią biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy kokosowej. Na każdy pokrojony kawałek ciasta położyć umytą i osączoną truskawkę. Ciasto schłodzić w lodówce.
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak to ciasto wspaniale wygląda! ; )
OdpowiedzUsuńCudowne jest!
Zdecydowanie moje smaki; ) Pięknie wygląda, tak równiutko: ))
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Biały krem i czerwone truskawki świetnie ze sobą współgrają :)
OdpowiedzUsuńJaki puszek-okruszek! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńprzecudnie i tak lekko się prezentuje! może zrobię niebawem :)
OdpowiedzUsuńLeciutki jak obłoczek, i pysznie, bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń