środa, 4 czerwca 2014

Pancakes z rzeżuchą

     U mnie w ogródku jest nie tylko sezon truskawkowy ale również rzeżuchowy :) W związku z tym dodaję ją do wszystkiego. Dzisiaj przepis na pyszne pancakes na słono, oczywiście z rzeżuchą :)



1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12% (180 g)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1/2 szklanki rzeżuchy

Śmietanę, jajko, mąkę, sodę, sól i cukier krótko zmiksować. Dodać pokrojoną rzeżuchę, wymieszać widelcem. Smażyć, z obu stron, bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. 

8 komentarzy:

  1. Rzeżucha jest świetnym dodatkiem do różnych dań, ale przyznam szczerze w plackach jej jeszcze nie jadłam i zapewne ominęło mnie coś bardzo dobrego; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na inne pancakes :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. A wszyscy tak łatwo zapominają o rzeżuszce po Wielkanocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wreszcie jakiś wyłom w sezonowości, zamiast rabarbaru, rzeżucha, bosko po prostu, i...bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim! U mnie sezon na rzeżuchę ogrodową trwa, tak więc nie wyłamuję się z sezonowości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń