środa, 4 czerwca 2014

Pancakes z rzeżuchą

     U mnie w ogródku jest nie tylko sezon truskawkowy ale również rzeżuchowy :) W związku z tym dodaję ją do wszystkiego. Dzisiaj przepis na pyszne pancakes na słono, oczywiście z rzeżuchą :)



1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12% (180 g)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1/2 szklanki rzeżuchy

Śmietanę, jajko, mąkę, sodę, sól i cukier krótko zmiksować. Dodać pokrojoną rzeżuchę, wymieszać widelcem. Smażyć, z obu stron, bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. 

7 komentarzy:

  1. Rzeżucha jest świetnym dodatkiem do różnych dań, ale przyznam szczerze w plackach jej jeszcze nie jadłam i zapewne ominęło mnie coś bardzo dobrego; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na inne pancakes :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wszyscy tak łatwo zapominają o rzeżuszce po Wielkanocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No wreszcie jakiś wyłom w sezonowości, zamiast rabarbaru, rzeżucha, bosko po prostu, i...bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim! U mnie sezon na rzeżuchę ogrodową trwa, tak więc nie wyłamuję się z sezonowości :)

    OdpowiedzUsuń