poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta z truskawkami w czekoladzie

     Kolejna odsłona ciasta z truskawkami :) Tym razem na kakaowym miękkim cieście wyłożona jest warstwa budyniu zrobionego z żółtek i mlecznej czekolady. Wierzch wieńczą, ułożone jedna obok drugiej, truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie i polane paskami białej czekolady.


Ciasto:
60 g masła
70 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
70 ml mleka
110 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao

Do miski włożyć masło, dodać cukier, zmiksować. dodać proszek do pieczenia, jajko, mleko, mąkę pszenną i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do formy o średnicy 20 cm. Piec ok. 25- 28 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.

Czekoladowy budyń:
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyzeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanka mleka

Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 mleka, zmiksować. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową, cały czas przy tym mieszając. wstawić ponownie na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 1/2 minuty. Zestawić z palnika. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do gorącego budyniu, mieszać do ich rozpuszczenia. Gorący budyń wylać na kakaowe ciasto, równo rozprowadzić na całej powierzchni. Zostawić do ostudzenia.

Truskawki w czekoladzie:
500 g truskawek
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady

Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na parze lub bardzo krótko (ok.30 s) w mikrofali. Truskawki maczać dookoła w gorącej czekoladzie (bez maczania ich wierzchu przy szypułkach), zaraz układać, jedną obok drugiej, na wierzchu ostudzonego budyniu. Białą czekoladę rozpuścić na parze lub krótko w mikrofali, łyżeczką polać wierzch truskawek. zostawić do zastudzenia czekolady w chłodnym miejscu.


 

11 komentarzy:

  1. cudowny widok! a smak to tylko wyobrazić sobie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda ta tarta! Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki i czekolada, mmm.... :) Czy jest ktoś kto nie lubi takiego połączenia? Bo ja wręcz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodkie, soczyste truskawki i łamiąca się pod zębami, krucha czekolada to jest to co kocham :)
    Dziękuję wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te truskawkai wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. umarłam, niesamowicie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła kawałek, pysznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń