czwartek, 28 sierpnia 2014

Focaccia z mirabelkami

     Focaccia-  to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy. Są różne jej odmiany : suche, z solą, z rozmarynem, polane oliwą, z pomidorami lub oliwkami. Ja zobaczyłam gdzieś zdjęcie z dodatkiem mirabelek i postanowiłam spróbować w tej właśnie wersji. Przepis własny. Mirabelki są tutaj, trochę kwaśnym,  zamiennikiem pomidorków koktajlowych.


Ciasto:
10 g świeżych drożdży
120 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju

Na wierzch:
3 łyżki oliwy lub oleju
ok. 15 sztuk mirabelek
rozmaryn
gruboziarnista sól

Do miski wlać lekko ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki, odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Dodać sól, jajko, olej i resztę mąki, krótko wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posypując wierzch ciasta, rękami uformować cienki na ok. 1- 1,5 cm owalny placek. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Mirabelki umyć, wypestkować, przekroić je na połówki. Ułożyć na cieście lekko je wciskając. Palcem zrobić dodatkowe dołki, wlać w nie oliwę. Całość posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. Zostawić jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 25 minut. 

11 komentarzy:

  1. Na słodko jeszcze jej nie jadłam, musi być mniamm! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona nie jest na słodko, raczej trochę kwaśno :)

      Usuń
  2. No proszę, tego się nie spodziewałem.
    Fajna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka świetna propozycja! Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to musi smakować, pysznie wyglada, ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne wykorzystanie mirabelek, musiała być pyszna!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł :)
    Ja ostatnio zrobiłam z jeżynami, z mirabelkami też musiała smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń