wtorek, 26 sierpnia 2014

Śliwkowe crumble z kruszonką Amaretto

     Sezon na śliwki w pełni więc nie może się obejść bez choćby najprostszego deseru z tymi owocami. Dni teraz są zimne więc ten gorący deser jest bardzo na czasie :) Crumble czyli śliwki pod kruszonką ale nie całkiem zwyczajną. Jest ona z dodatkiem kruszonych migdałów i likieru amaretto. Wspaniały deser.


Przepis na 4 kokilki:
ok.12 śliwek

Kruszonka:
50 g masła
60 g cukru
80 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka likieru Amaretto

Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło, rękami zagnieść sypkie ciasto. Dodać lekko pokruszone migdały i likier Amaretto, jeszcze raz zagnieść kruszonkę.
Śliwki pokroić w ok.0,5 cm paski, ułożyć w 4 kokilkach, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam to mało powiedziane!

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie idealne, jak to musi wspaniale smakować, a jak pachnie, mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne crumble! ; )
    Świetne połączenie smaków! *.*

    OdpowiedzUsuń