poniedziałek, 20 października 2014

Kukurydziane muffinki z cukinią i serem

     Tym razem coś na wytrawnie - muffinki z cukinią, serem żółtym i kukurydzą. Wszystko to na mące kukurydzianej, bez użycia mąki pszennej, przez co są pięknie żółte. Puszyste, wilgotne, najlepsze jeszcze ciepłe :) Przepis, trochę zmodyfikowany, stąd .


Porcja na ok. 16 sztuk:
1szklanka mąki kukurydzianej (125 g)
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
ok.150 g cukinii
1/2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
1 szklanka startego żółtego sera

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kwaśną śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta razem z kukurydzą i startym na dużych oczkach żółtym serem. Jeszcze raz krótko zmiksować.
Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.

4 komentarze:

  1. Wytrawne muffinki... Jestem jak najbardziej "za"...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Muszą smakować wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne muffinki :) Lubię na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń