czwartek, 23 października 2014

Szarlotka z bezą

     Chyba najlepsza szarlotka jaką robiłam :) Słodka, o delikatnym posmaku cytryny, bez cynamonu. Na kruchym cieście wyłożona jest dość gruba warstwa jabłek wymieszanych z kisielowym proszkiem, który świetnie sprawdza się w roli pochłaniacza wilgoci :) Na wierzchu warstwa bezowa. Całość dość słodka, przepyszna, gwarantuję:)


Ciasto:
300g mąki pszennej
125 g masła
120 g cukru pudru
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.

Warstwa jabłkowa:
1,4 kg jabłek
1 opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem
3 zaokrąglone łyżki cukru

Jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cukier i kisiel w proszku, wymieszać, wyłożyć
na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 30 minut.

Beza:
3 białka
1 szklanka cukru pudru

Białka ubić z 1/2 szklanki cukru pudru na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać pozostały cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na jabłka, wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec
ok. 25 minut.

7 komentarzy: