poniedziałek, 17 listopada 2014

Tort serowo - jabłkowy

     Z okazji przekroczenia 1000 lubisi na moim fb dzisiaj wykwintny sernik, który składa się 4 warstw, wszystkie pieczone, łącznie z polewą. Na kruchym cieście wyłożona jest warstwa prażonych jabłek, na to wyłożona jest puszysta warstwa serowa. Wierzch to polewa śmietanowa, tak jak już pisałam, zapieczona. Pięknie prezentuje się na stole, pysznie smakuje. Z powodzeniem może zastąpić tort :)


Warstwa jabłkowa:
900-1000 g jabłek
1 czubata łyżka cukru
1/2 kisielu cytrynowego w proszku z cukrem

Jabłka obrać, pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Dusić w rondelku pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odlać powstały sok, dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Wsypać kisiel w proszku, wymieszać. 

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (na 1/2 litra mleka)
50 g masła

Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń w proszku i rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko krótko zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch wyłożyć masę serową, jeszcze raz wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.

Polewa śmietanowa:
1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 % lub 18%
2 czubate łyżki cukru pudru

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem do jej rozpuszczenia. Wylać na gorący sernik, wstawić do piekarnika, odkręcić do 170°C, piec jeszcze ok. 10 minut.

10 komentarzy:

  1. jak cudownie i smakowicie wyglada. mam slabosc do ciast z jablkami;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis koniecznie do wypróbowania. Sernik pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale aksamitnie wygląda! pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale, będę musiała spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik i szarlotka w jednym, idealne dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny tort na taką okazję, gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gratulacje;) mam jedno pytanie czy jabłka wykładac na gorace ciasto czy na przestudzone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być na gorące ciasto ale wystudzone jabłka. Ja nie czekałam aż wystygnie :)

      Usuń