czwartek, 22 stycznia 2015

Bakaliowy sernik

     Jak karnawał to na bogato! Nie muszą królować wtedy tylko smażone pączki i faworki. U mnie bogato nadziany sernik pełen bakalii. Może zostało Wam jeszcze ze Świąt suszonej żurawiny, śliwek, daktyli i moreli? Jeśli tak, to świetny pomysł jak je wykorzystać :)


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.


Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
100 g śliwek kalifornijskich
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych moreli
1 czubata łyżka mąki pszennej


Suszone śliwki, morele i daktyle drobno pokroić. Wsypać mąkę pszenną, wymieszać obtaczając pokrojone suszone owoce.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać pianę z białek, jeszcze raz wymieszać łyżką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.

Polewa: 
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju

suszona żurawina

Czekoladę z olejem rozpuścić na parze, wymieszać. Polać ostudzony sernik.
Żurawinę posiekać, posypać po jeszcze płynnej czekoladzie.

17 komentarzy:

  1. Dobry pomysł z tymi bakaliami ale ja już zjadłam wszystkie resztki :)
    Ser z wiaderka mnie kiedyś bardzo rozczarował i nie kupuję go. Niemiłą przygodę miałam też z takim w opakowaniu- kiełbasce, bo była to woda z serem i sernik się nie udał.
    Lubię bardzo ten blog i czasem zaglądam, ale jeszcze nigdy nic nie pisałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Sera w kiełbasce nie kupuję. Mam 3 ulubione "wiaderkowe" i innych nie kupuję. Z nich zawsze serniki mi wychodzą :) Zawsze patrzę na skład sera żeby nie było w nim zagęstników typu guma guar.

      Usuń
  2. Zdjęcie bardzo zachęca.Po prostu ślinka cieknie:)..Zapisuję do zrobienia:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda bardzo apetycznie! :)
    Świetny pomysŁ!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie najbardziej kusi ta polewa z białej czekolady :) Pięknie podane ciacho! Kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wygląda :) I tyle w nim bakalii :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega na bogato! Ale pięknie sernik wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki sernik to prawdziwa rozkosz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. już wiem co dzisiaj będę robić ;) niesamowicie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń