poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ciastka francuskie z ananasem

     Tak proste ciastka a tak pyszne i piękne! Do ich zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Idealne dla niespodziewanych gości. Przepis zaczerpnęłam stąd


1 duże opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka ananasów w plastrach
cukier puder do posypania po wierzchu

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok. 11 cm. Ananasa dobrze osączyć. Na środku każdego kwadratu położyć plaster ananasa. Ciastko naciąć jak na zdjęciu, każdy róg w odstępie ok. 1 cm od brzegu, na długość ok. 4 cm. Pośrodku każdego boku pozostawić ok. 2 cm nierozciętego ciasta. Dwa przeciwległe boki kwadratu złączyć ze sobą pośrodku i lekko zlepić. To samo zrobić z pozostałymi dwoma bokami.
Powstanie kwiatek jak na zdjęciu poniżej. Gotowe ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°, piec ok. 18 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. jakie cudne:) uwielbiam ananasa w kazdej postaci:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł z tym zawijasem :) Ciastka na pewno bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są wspaniałe :) nigdy jeszcze nie robiłam nic z ciasta francuskiego, ale przymierzam się do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super kokardka :) artystyczne gotowanie :) pzdr


    Zapraszam też na http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń