1 duże opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka ananasów w plastrach
cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok. 11 cm. Ananasa dobrze osączyć. Na środku każdego kwadratu położyć plaster ananasa. Ciastko naciąć jak na zdjęciu, każdy róg w odstępie ok. 1 cm od brzegu, na długość ok. 4 cm. Pośrodku każdego boku pozostawić ok. 2 cm nierozciętego ciasta. Dwa przeciwległe boki kwadratu złączyć ze sobą pośrodku i lekko zlepić. To samo zrobić z pozostałymi dwoma bokami.
Powstanie kwiatek jak na zdjęciu poniżej. Gotowe ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°, piec ok. 18 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjnie zwinięte! :)
OdpowiedzUsuńjakie cudne:) uwielbiam ananasa w kazdej postaci:) mniam
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z tym zawijasem :) Ciastka na pewno bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńciekawie to wygląda.
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe :) nigdy jeszcze nie robiłam nic z ciasta francuskiego, ale przymierzam się do nich :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńsuper kokardka :) artystyczne gotowanie :) pzdr
OdpowiedzUsuńZapraszam też na http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
vielen dank, sieht sehr lecker aus, schmeckt bestimmt auch so.
OdpowiedzUsuń.....sieht schon so lecker aus, werde heute meine ersten backen.
OdpowiedzUsuń