sobota, 17 stycznia 2015

Jabłka pod ciastem filo

     Prosty deser z jabłkami. Pod kruchym ciastem filo zapieczone są jabłka. Taka szarlotka na szybko ;) Podaję przepis na 2 porcje, ale łatwo pomnożyć ;)



1 arkusz ciasta filo
2 łyżki stopionego masła
1 duże jabłko
2 płaskie łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania po wierzchu

Jabłko obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć do 2 kokilek. Posypać po wierzchu po 1 płaskiej łyżeczce cukru, oprószyć cynamonem.
Ciasto filo pokroić na małe kwadraty wielkości mniej więcej szerokości kokilki. Układać na wierzchu jabłek pojedyncze płaty ciasta, każdy cienko smarując masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 25 minut.
Posypać cukrem pudrem. Można jeść na ciepło i na zimno.

8 komentarzy:

  1. Ostatnio też eksperymentowałam z ciastem filo wyszło niegłupio. Zrobiłam takie trójkątne ciasteczka nadziewane masą czekoladową. Fajne ale twarde. :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto francuskie jest bardziej kruche od filo.
      Robiłam też baklavę ale przepisu nie podam, nie smakowało mi na tyle, żeby się nim pochwalić ;) Jabłka pod ciastem filo są lepsze ;)

      Usuń
  2. Nigdy, ale to nigdy nie mam pomyslu na wykorzystanie nadprogramowego ciasta filo!
    A tu prosze: i szybko, i latwo, i zawsze pod reka!
    Da sie? Da sie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam nic z tego ciasta! az wstyd przyznac ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste desery mają coś w sobie! Niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń