Kolejny sernik :) Tym razem z dodatkiem gotowanego budyniu. Bardzo
kremowy, delikatny. Uwielbiam w nim dodatek świeżej żurawiny, która
bardzo przyjemnie pęka na podniebieniu. Wierzch wieńczy dość wysoka,
miękka beza. Bardzo smakowity!
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło,
posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno
tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie
go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25
minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3 żółtka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
1 budyń waniliowy w proszku z cukrem (normalny, na 1/2 litra mleka)
200 ml mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny (można dać mrożoną)
Z 1/2 opakowania budyniu i 200 ml mleka ugotować budyń, posypać po wierzchu 1 łyżką cukru, ostudzić. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń w
proszku i mąkę ziemniaczaną i ostudzony budyń. Wszystko krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie żurawiną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
150°C, piec ok. 70 minut.
Beza:
4 białka
4 zaokrąglone łyżki cukru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.Wyłożyć na upieczony sernik, wstawić do piekarnika i od razu odkręcić temperaturę w piekarniku do 180°C. Piec jeszcze ok. 20 minut.
Ooo żurawiny jeszcze nie dodawałem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodawać żurawinę do ciast i ciasteczek! Dodaje świetny smaczek! A Twój przepis na sernik czas wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
takiej wersji sernika nie robiłam, a serniki to moja miłość- koniecznie muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi słodkościami!
OdpowiedzUsuńDla mnie ideał - bo kach i serniki, i żurawinę, i bezy :)
OdpowiedzUsuńOjej jaki piękny ten sernik! Muszę w końcu zrobić gotowany :)
OdpowiedzUsuń