piątek, 9 stycznia 2015

Sernik z gotowanym budyniem i żurawiną

     Kolejny sernik :) Tym razem z dodatkiem gotowanego budyniu. Bardzo kremowy, delikatny. Uwielbiam w nim dodatek świeżej żurawiny, która bardzo przyjemnie pęka na podniebieniu. Wierzch wieńczy dość wysoka, miękka beza. Bardzo smakowity!


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3 żółtka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
1 budyń waniliowy w proszku z cukrem (normalny, na 1/2 litra mleka)
200 ml mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny (można dać mrożoną)

Z 1/2 opakowania budyniu i 200 ml mleka ugotować budyń, posypać po wierzchu 1 łyżką cukru, ostudzić. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną i ostudzony budyń. Wszystko krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie żurawiną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.

Beza:
4 białka
4 zaokrąglone łyżki cukru

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.Wyłożyć na upieczony sernik, wstawić do piekarnika i od razu odkręcić temperaturę w piekarniku do 180°C. Piec jeszcze ok. 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Ooo żurawiny jeszcze nie dodawałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodawać żurawinę do ciast i ciasteczek! Dodaje świetny smaczek! A Twój przepis na sernik czas wypróbować ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji sernika nie robiłam, a serniki to moja miłość- koniecznie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie ideał - bo kach i serniki, i żurawinę, i bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej jaki piękny ten sernik! Muszę w końcu zrobić gotowany :)

    OdpowiedzUsuń