500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
50 g masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do obtaczania
Do miski pokruszyć drożdże, dodać lekko ciepłe mleko i cukier, wymieszać. Dodać żółtka, jajko, sól i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, jeszcze raz wyrobić ciasto. Zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką i małym kieliszkiem wykrawać kółka z dziurką w środku. Zostawić do wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Obtoczyć w cukrze pudrze.
Bardzo pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*
Pyszności :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam, jak różnego rodzaju łakocie są tak obficie obtoczone w cukrze pudrze<3
OdpowiedzUsuńWspaniałe Dorotko!
OdpowiedzUsuńTeż mam zeszyt z przepisami wycinanymi z gazet, uwielbiam go !
OdpowiedzUsuńo kurcze ale one puszyste! pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe obwarzanki! :)
OdpowiedzUsuńmogę jednego??
OdpowiedzUsuń