środa, 4 lutego 2015

Obwarzanki

     Ten przepis odnalazłam w zeszycie z przepisami dopiero niedawno, a ma on już ok. 20 lat, wycięła go z jakiejś gazety i wkleiła moja Mama :) Właściwie to był przepis na pączki ale ja wycięłam z niego obwarzanki :) Wyszły pyszne! Czy nie pasują idealnie do talerzyka z Bolesławca?


500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
50 g masła
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do obtaczania

Do miski pokruszyć drożdże, dodać lekko ciepłe mleko i cukier, wymieszać. Dodać żółtka, jajko, sól i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, jeszcze raz wyrobić ciasto. Zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką i małym kieliszkiem wykrawać kółka z dziurką w środku. Zostawić do wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Obtoczyć w cukrze pudrze.

8 komentarzy: