poniedziałek, 9 lutego 2015

Serniczki z domowym kajmakiem

     Przepyszne! Robiłam je dwa razy pod rząd :)  Piekłam je w kąpieli wodnej w silikonowych foremkach ułożonych w większej formie na muffinki, choć można spróbować upiec je normalnie. Można je z powodzeniem podać w foremkach i wprost z nich jeść lub też wyjąć na talerzyki bo świetnie trzymają formę. Bardzo proste w wykonaniu. Przepis własny :) 


Porcja na 11 serniczków:
250 g mielonego białego sera (z wiaderka)
2 duże jajka
200 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
1/4 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżka maki ziemniaczanej

Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, skondensowane mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać do silikonowych foremek, wstawić je do metalowej formy na muffinki. Formę na muffinki wstawić do większej formy. Do większej formy wlać ok. 1 l wrzącej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 45-50 minut.

Masa kajmakowa:
50 g cukru
40 g masła
100 ml śmietanki kremówki 30%

Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier, wstawić na palnik, nie mieszać (sam się rozpuszcza, bez wody) do uzyskania złotego koloru. Dodać, cały czas mieszając, pokrojone na małe kawałki masło. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Gotować ok. 6-7 minut do momentu redukcji masy, aż będzie lekko ciągnąca. Polać serniczki, odstawić do ostygnięcia.

8 komentarzy:

  1. przepysznie wyglądają i na 1000% na pewno tak smakują, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są fantastyczne! Muszą być przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką one mają cudowną strukturę!<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe i inspirujące! Super pomysł zeby upiec sernik w formie do muffinek, to jest bardzo estetyczne :D

    OdpowiedzUsuń