czwartek, 9 kwietnia 2015

Czekoladowa noc

     Po Świętach zostało Wam pewnie trochę białek więc dzisiaj moja propozycja na weekend jest cała z białek. W dodatku nie jest to beza :) 12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady więc ciasto będzie z białek i w dodatku czekoladowe. Wyszło mi bardzo pysznie :) Delikatne ciasto z dodatkiem czekoladowego kremu, cóż może być pyszniejszego ;) Mój pomysł do wielokrotnego powtarzania gdy tylko zostaną mi białka :)
     
8 białek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki kakao
ok. 1/2 szklanki oleju

Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Miksując na niskich obrotach wlać olej, krótko zmiksować. Ciasto wylać do 2 jednakowych foremek o wymiarach  33x21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.

1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
1 i 1/2 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru

Kremówkę przelać do rondelka, mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odczekać ok. 3 minut, wymieszać łyżką do jej rozpuszczenia. (Mogą pojawić się niewielkie "kłaczki" ale nie należy się nimi przejmować bo w trakcie miksowania wszystko zaniknie.) Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej, potem wstawić do lodówki na całą noc. Do mocno schłodzonej masy dodać cukier puder, krótko ubić na puszystą masę.
Połowę masy wyłożyć na blat ciasta, równomiernie rozsmarować, przyłożyć drugim blatem ciasta, przykryć resztą masy czekoladowej. Wierzch można posypać wiórkami czekolady lub czekoladową posypką.

13 komentarzy:

  1. Duuużo czekolady! Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na białkach ta czekoladowa noc musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawka czekolady zaspokojona; ) Fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Zawsze się zastanawiam, co robić z białkami, a bezy i klasyczne ciasto z białek już mi się znudziło. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :) musi smakować obłędnie :))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również zapisuję, rzeczywiście, bardzo często mam nadmiar białek;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba dodawać do tego ciasta żółtek, nic nie ma o nich mowy w przepisie :)

      Usuń