piątek, 22 maja 2015

Rabarbarowa krajanka


     Ciasto z samych białek, ale nie bezowe, przekładane cienką warstwą masy budyniowo - rabarbarowej. Na wierzchu ułożone są herbatniki, a na nich wyłożona jest bita śmietana posypana białą czekoladą. Wzorowałam się na moim wcześniejszym cieście z masą jabłkową, patrz tutaj


Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
50 ml oleju
150 g mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15-18 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
150 ml wody

ok. 22 herbatniki

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, odstawić na ok. 1/2 godziny aż puści sok. Wstawić na palnik, dusić ok 5-7 minut pod przykryciem. Do 1/3 szklanki wody wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego, zastawionego z palnika rabarbaru cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Połowę gorącego budyniu rabarbarowego wyłożyć na jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę budyniu, równo rozprowadzić. Na wierzch zaraz ułożyć, jeden przy drugim, herbatniki. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu.

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki białej czekolady

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Równomiernie wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch posypać startą na grubej tarce białą czekoladą.

7 komentarzy: