sobota, 2 maja 2015

Wytrawna karpatka

     Wygląda jak tradycyjna karpatka ale tak nie smakuje. Ciasto ptysiowe zrobiłam na bazie rosołu, a masa zrobiona jest z białego sera i ryby. Kroiłam zaraz po zrobieniu, po ok. 1-2 godz. ładnie tężeje i lepiej się prezentuje :) Smak rewelacyjny!


Ciasto:
1 szklanka bulionu
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka

Do rondelka wlać bulion, dodać pokrojone masło. Doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, chwilę podgrzewać mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbić jaka, zmiksować blenderem (nie mikserem). Wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Ostudzić.

Masa:
500 g białego sera w kostce
2 puszki tuńczyka
ewentualnie ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku - ok.1 zaokrąglonej łyżeczki
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Do miski włożyć ser, odsączony tuńczyk, zależnie od twardości sera  można dodać śmietanę, przyprawy: sól, pieprz, paprykę. Wszystko razem zmiksować blenderem. Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.

6 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy pomysł! Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko Ty jak zwykle masz świetne pomysły na wytrawne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł! Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń